De straf die ze verdient – Elizabeth George

Titel: De straf die ze verdient
Auteur: Elizabeth George
Uitgever: Bruna Uitgevers
ISBN: 978 94 005 0851 4

In het stadje Ludow wordt de plaatselijke diaken dood aangetroffen in zijn cel. Hij was net gearresteerd. Het onderzoek van de plaatselijke politie wees uit dat hij zelfmoord pleegde. De vader van de diaken heeft zijn bedenkingen en eist, dankzij zijn connecties bij het parlement, een nieuw onderzoek door New Scotland Yard.

Hoofdinspecteur Isabelle Ardery en brigadier Barbara Havers worden daarop naar Ludow gestuurd. Voor brigadier Havers is dit de uitgelezen kans om, na enkele misstappen, weer in de gratie bij haar leidinggevenden te komen. Maar hoofdinspecteur Ardery ziet Havers liever vertrekken. Ze zal het haar dan ook niet gemakkelijk maken.

Als het onderzoek is afgerond blijft Havers echter twijfels houden. Samen met inspecteur Thomas Lynley mag ze terug naar Ludow om de zaak nogmaals onder de loep te nemen. Er blijken heel wat geheimen te zijn in Ludow, waardoor de zaak veel complexer is dan ze dachten.

Twintigste Lynley

“De straf die ze verdient” is de twintigste inspecteur Lynley-thriller van Elizabeth George. Opnieuw een fantastisch verhaal vol met humor, spanning en intriges. Volgens de gekende stijl van de auteur.

Het boek telt zo’n 730 bladzijden, maar het verhaal verveelt geen moment. Spanning wordt afgewisseld met rustige passages en de intriges die spelen in Schotland Yard. Een opbouw en stijl die Elizabeth George steevast hanteert. Daardoor blijf je nieuwsgierig naar het vervolg, waardoor je snel verder leest. Vooral halverwege het verhaal zit het tempo er goed in, met een enigszins verrassende en sterke ontknoping. En het einde lonkt al naar een volgend deel.

Sfeerbeelden en interactie

Een mogelijk minpunt bij zo’n dikke boeken is dat het verhaal niet continu over het misdaadonderzoek gaat. In “De straf die ze verdient” wordt er onder andere vaak uitgebreid aandacht besteed aan de omgeving. En er is volop interactie in het verhaal. Dit breekt het verhaal, wat ook wel moet als je een boek van deze omvang wilt schrijven. Het is aan de lezer persoonlijk of dit zijn/haar smaak is of niet. Het is een wederkerig iets in de boeken van Elizabeth George, dus als je reeds eerdere boeken las van haar is dit niets nieuws onder de zon. En daartegenover zorgt dit ervoor dat je nog nieuwsgieriger bent naar hoe het misdaadonderzoek verder verloopt.

Los te lezen

“De straf die ze verdient” maakt deel uit van de reeks rond inspecteur Thomas Lynley en brigadier Barbara Havers. Het is het twintigste deel, dus de serie gaat al even mee. Het verhaal is echter perfect te lezen los van de reeks. Het is uiteraard handiger om de reeks te hebben gelezen – of een deel ervan – omdat de karakters en verhaallijnen van Lynley en Havers verder lopen doorheen de reeks. Maar er wordt voldoende teruggeblikt naar eerdere gebeurtenissen, en het verhaal op zich staat los van de overige delen.

De karakters van de personages zijn zeer goed uitgewerkt. Of het nu je eerste kennismaking met Lynley en Havers is of niet, je kunt je zeer snel een voorstelling maken van beide personages. De slimme en vaak eigenwijze Barbara Havers tegenover de altijd beleefde en correcte Sir Thomas Lynley. Een ongewoon en grappig duo dat echter wel uitstekend samenwerkt, ieder zijn/haar eigen problemen meedragend. Teamwork dus. Voor deze twintigste Lynley komen er nog enkele vroegere personages uit de reeks terug, zoals bijvoorbeeld hoofdinspecteur Isabelle Ardery. Weer een extra aspect dat in het verhaal wordt verwerkt en een specifieke functie heeft.

Opnieuw verkocht

Ik heb enorm van “De straf die ze verdient” genoten. Ik houd dan ook wel van de boeken van Elizabeth George. Je weet dat ze altijd goed zijn, al is het ene boek uiteraard beter dan het andere. Deze schaal ik bij de betere. Alhoewel ik de laatste 4-5 boeken uit de reeks nog niet heb gelezen, was het verhaal volgen dus geen probleem. Ik pikte de draad snel weer op, Lynley en Havers zaten al gauw weer in mijn hoofd. Het zorgt dat ik zin krijg om de eerdere delen alsnog te lezen. De lijvigheid van de boeken maakte namelijk dat ik ze maar liet liggen en een dunner boek voornam. Maar met “De straf die ze verdient” heeft Elizabeth George me weer over de streep getrokken. Ik ben opnieuw verkocht. En terecht!

Waardering: 8,5/10


Lees “De straf die ze verdient” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.