De Straatvechter – John Grisham

Titel:De Straatvechter
Auteur: John Grisham
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN:
978 90 229 9559 4

De dagen van “De Straatvechter” Michael Brock zijn lekker overzichtelijk: ‘s ochtends gaat hij naar het grote advocatenkantoor waar hij belangrijk juridisch werk doet op de afdeling Mededinging. s’Avonds gaat hij veel te laat naar huis, waar zijn huwelijk langzaam uitelkaar valt.

Totdat er op een dag een gewapende man het kantoor overneemt en hem en een aantal collega’s gijzelt. De gijzelnemer dwingt hen te erkennen dat ze veel geld verdienen, maar geen cent spenderen aan de daklozen. Nadat de gijzeling afgelopen is, gaat iedereen over tot de orde van de dag. Behalve Michael.

Michael wil meer weten en ontdekt niet alleen dat zijn kantoor betrokken is geweest bij juridisch fijn spel, maar ook dat er een hele wereld is die hij niet kende. Een wereld van gaarkeukens en nachtopvang. Een wereld waar mensen overlijden van de kou en honger. Hij neemt een baan aan in de sociale advocatuur, en besluit zijn oude kantoor ter verantwoording te roepen voor de fouten die gemaakt zijn. Fouten waardoor slachtoffers vielen.

Een aantal jaren terug heb ik -in iets mindere mate- dezelfde ontdekking gedaan als Michael Brock: zelfs in ons rijke Nederland zwerven veel mensen van opvang naar opvang, zonder ook maar enig uitzicht op een toekomst. Dit was voor mij de trigger om me in te zetten als vrijwilliger bij een maaltijdproject. Ik herken dus de schok, de verbazing en de afschuw van de hoofdpersoon wanneer zijn keurig aangeharkte wereldje overhoop gehaald wordt door een blik op de realiteit. Gelukkig herken ik me iets minder in de wanhoop die hij bereikt en die hem aanzet om alles op te geven. Al moet gezegd worden dat Michael er wel een stuk gelukkiger bij blijkt.

“De Straatvechter” is een echte Grisham, met een sterk juridisch verhaal. En een duidelijke oproep aan de lezer om de ogen te openen voor hen die het iets minder goed hebben!

Waardering: 8/10


Lees “De Straatvechter” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.