De stilte van de witte stad – Eva Garcís Sáenz De Urturi

Titel: De stilte van de witte stad
Auteur: Eva Garcís Sáenz De Urturi
Uitgever: A. W. Bruna Uitgevers
ISBN: 978 94 005 1122 4

Het boek “De stilte van de witte stad” is een ware thriller, waar, na een mysterieuze pauze van 20 jaar, de seriemoordenaar in moordend tempo om zich heen slaat. De inspecteurs, die ook goede vrienden zijn, dekken elkaar om alle creativiteit en inventiviteit in te zetten in het najagen van hun sporen. Het speelt zich af in het heden, met een belangrijke rol voor hackers om aan verborgen informatie te komen en databases te doorspitten, sociale media te manipuleren of juist in te zetten om locaties te tracken. Dit maakt het uitermate actueel en heerlijk in het nu, terwijl tegelijkertijd de historische stad en archeologische vindplaatsen ruimte bieden voor nostalgie.

Steeds meer vervlecht

De vriendschap tussen de inspecteurs krijgt het zwaar te verduren als het persoonlijk wordt en werk en privé steeds meer met elkaar vervlechten. Alles lijkt met elkaar verbonden en zou verdacht of een aanwijzing kunnen zijn. Alle moderne middelen ten spijt,  zonder de inzichten van de oude generatie en hun herinneringen, wordt er onvoldoende voortgang bereikt om de zaak verder te brengen.

Naast het speurwerk, volgen we in een aantal hoofdstukken de levensloop van Blanca dat zich gaandeweg vanaf november 1969 ontwikkelt tot een familietragedie. Hoewel het in het begin even wennen is dat de verschillende plots naast elkaar lopen, blijkt uiteraard is niets voor niets. Uiteindelijk en komen ze op een onverwachte manier samen. Telkens, zoals een thriller beaamt, komen er nieuw onderzoekslijnen, die speculatief of realistisch zijn, maar het onderzoeken waard. Tot het eind wordt je hierdoor op een verkeerd been gezet. De ontknoping en dus de ware toedracht zorgen voor een ware climax.  Het verhaal is knap geconstrueerd en het geeft pas aan het eind weg hoe het daadwerkelijk in elkaar zit en hoe het zo heeft kunnen gebeuren.

De stad Vitoria

Auteur Eva Garcís Sáenz De Urturi neemt de stad Vitoria en haar omgeving als decor. De hoofdstad van de regio Baskenland met dik 220.000 inwoners. Een plek met veel historie, welke in het boek deels aanbod komen. Waardoor de thriller ook historisch wat diepgang krijgt en aanknopingspunten geeft voor archeologie en verder verdieping in de lokale gebruiken. Het boek is reeds een bestseller in Spanje en ik ben ervan overtuigd dat dit het zeker ook in Nederland zal worden.

Echter, voor ons is Baskenland, met de lokale gebruiken net iets minder bekend. Het zou daarom de uitgever aan te raden zijn hier bij een herdruk om rekening mee te houden. Een kaart met de genoemde hoofdstraten in Vitoria  en een kaart van het gebied rondom Vitoria geeft de speurneuzen de mogelijkheid om ook mee te zoeken en maakt de beleving ook realistisch.

Een korte verklarende woordenlijst met  overzicht van de lokale gebruiken, feestdagen en delicatessen, zouden een interessant naslagwerk zijn. Deze worden zeker nu verklaard in voetnoten, maar dat maakt het terugzoeken lastiger. En daar ik dit boek zeker ook zie als een toeristen trekker voor de regio, iets wat waarschijnlijk het lokale bureau van toerisme ook zeer verwelkomt gezien hun bijdrage en nadrukkelijk dank in het nawoord van de auteur, zal dit alleen maar bijdrage aan de promotie van de stad.

Het boek geeft dus niet alleen vermaak in het lezen, maar zal zeker ook ervaringen en andere uitingen krijgen. Een slimme manier om een boek in te zetten voor city marketing en zo in te spelen op verschillende behoeften in de amusementsindustrie.

Liefde en vertrouwen

De samenvatting op de achterkant doet het boek onvoldoende recht. Toen ik het las, vond ik het vrij cliché en was ik wat sceptisch. De beschrijving van de hoofdpersoon, inspecteur  profiler Unai López de Ayala heeft een vrij algemene strekking. Daarbij is “jonge inspecteur” misleidend. Hij wordt namelijk in het boek veertig en kan bogen op jaren ervaring. Juist deze leeftijd zal een belangrijke rol spelen. Zodra ik de eerste pagina’s gelezen had, was ik verkocht. Het spelen met vriendschap, liefde en familie, maakt dat het boek ook ruimte biedt aan reflectie over je naasten. Hoe verhoud je je tot hen, en hoe staat men voor elkaar in en klaar? Daarnaast wordt in dit boek de ouderdom geroemd als bron van levenswijsheid en herinnering, wat een prettig perspectief is met onze verouderende samenleving.

In het verhaal wordt ook met een Droste-effect gewerkt, waarbij het verhaal dat we lezen ook weer herschreven wordt voor een filmscript. Toevalligerwijs, leent het boek zich ook goed voor een film enscenering en zal er in oktober een Spaanstalige film van verschijnen, waarvan de trailer (zie hieronder) net is vrijgegeven is. Maar ik adviseer om daarvoor gewoon het boek te lezen en het verhaal zelf in te beelden, want het is krachtig geschreven, een echte page turner; 491 pagina’s pure genot, spanning en sensatie.

Dit boek is aan te raden van liefhebbers van het werk Dan Brown, die ook speelt met fact fiction en spanning in bestaande, herkenbare omgevingen. Maar ook roman liefhebbers, van het werk van Carlos Ruiz Zafon zal dit werk aanspreken, daar het een stad tot leven brengt en je door de gekozen eerste persoonsvorm mee op ontdekkingstocht gaat. Tot slot is dit boek ook een aanrader voor Netflix liefhebbers van series als Luther.

Waardering: 10/10


Lees “De stilte van de witte stad” zelf!

Koop bij bol.com

Bekijk de trailer

Over Lija

Wegkruipen in de hoek van de bank en nergens tijd voor hebben, want het enige dat telt is het omslaan van de pagina om sneller te weten wat er met de hoofdpersoon gebeurt. Hier kan ik ontzettend van genieten. De verhalen nestelen zich in mijn hoofd en komen gevraagd en ongevraagd naar boven. Ik bewonder sterk geschreven zinnen (door eenvoud, gebruikte metaforen of vorm). Daarnaast is een belangrijk criterium voor mij of de schrijver erin slaagt betrokkenheid te creëren en een (nieuwe) kijk op de werkelijkheid overbrengt. Sinds 2013 schrijf ik recensies en mijn interesse in boeken is o.a. gewekt door het leven in Europa, waardoor veel boeken een relatie hebben met Barcelona/ Spanje (Spaanstalig), Rusland of Parijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.