De Stille Patiënt – Alex Michaelides

Titel: De Stille Patiënt
Auteur: Alex Michaelides
Uitgeverij: Uitgeverij Cargo
ISBN: 978 94 031 4660 7

Alicia Berenson schiet haar man vijf kogels door zijn hoofd maar zwijgt daarna als het graf over het hoe en waarom. Ze komt dan ook in een kliniek terecht, waar verschillende therapeuten, tevergeefs, hebben geprobeerd haar aan het praten te krijgen. Wanneer psychotherapeut Theo Faber de kans krijgt om Alicia te behandelen, grijpt hij deze maar wat graag aan. Om erachter te komen wat er precies gebeurd is en waarom moet hij in het verleden van Alicia duiken en daar blijkt wel wat meer te zijn gebeurd. Haar jeugd, haar schoonbroer, haar werk, alles blijkt wat complexer te liggen dan op het eerste gezicht gedacht. Als Theo echt alle antwoorden wil vinden, moet hij dan ook verder gaan dan een psychotherapeut zou moeten gaan. Maar Theo wil weten wat er echt gebeurd is en Alicia is de enige die het kan vertellen. Niemand heeft haar aan het praten gekregen en Theo is ervan overtuigd dat hij de enige is die haar aan het praten kan krijgen. Hij heeft zich voorgenomen dat hem dat gaat lukken ook.

Theo heeft echter ook nog zijn eigen problemen, privé- en werk gerelateerd.

Debuut van een psychotherapeut

“De Stille Patiënt” is het debuut van Alex Michaelides (1977) die zijn eigen ervaringen als psychotherapeut gebruikte bij dit boek. Uit bovenstaande beschrijving en de achtergrond van Alex zou je de indruk kunnen krijgen dat het een boek is die het midden houdt van een standaard thriller en een zware psychoanalyse van Alicia. Niets is minder waar. Alex verzandt niet in zware vakinhoudelijk details uit zijn voormalige werkgebied, en hij weet alle losse details die we langzaam te weten komen mooi te verweven tot een complete verklaring voor die fatale avond. Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit Theo, aangevuld met het dagboek van Alicia. Hierdoor denken we meer te weten dan Theo. Door de manier waarop Alex het verhaal vertelt en de draai die hij eraan geeft, blijkt dat niet zo te zijn.

Mooi complex

“De Stille Patient” is een mooie complexe thriller zoals er de laatste jaren meer verschijnen (bv “Het meisje in de Trein”). Zeker voor een debuut is dit echter wel een positieve uitschieter. Niet voor niks dat de filmrechten al verkocht waren voordat het boek uitkwam. Wel moet ik de kanttekening maken dat Alex een paar zaken niet helemaal netjes afrond en de finale wel een beetje afgeraffeld wordt. Daar had wat meer de tijd voor genomen worden. En wellicht heeft Alex wereldbeeld toch wat geleden onder zijn oude beroep. Er lopen relatief veel mensen in het boek rond die goed wat geestelijke ondersteuning zouden kunnen gebruiken. Maar bij een debuut wordt dat de schrijver allemaal vergeven.

Waardering: 8/10


Lees “De stille patiënt” zelf!


Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.