De Midlifeclub – Karin Belt

Titel: De Midlifeclub
Auteur: Karin Belt
Uitgever: Ambos/Anthos
ISBN: 978 90 472 0435 0

Hoofdpersoon van “De Midlife Club” is Femke, een vrouw van middelbare leeftijd die met haar man Rutger en haar drie kinderen is verhuisd naar een Vinex-wijk in Brabant. Vinex-wijken zijn wijken die zijn aangelegd in de periode tussen 1995 en 2005, aan de randen van grote steden. Deze wijken zijn gebouwd om de leegloop van steden op te vangen. Er bestaan veel misverstanden en vooroordelen rondom het begrip Vinex-wijk. Karin Belt woont zelf in zo’n wijk bij Eindhoven en heeft dit als startpunt gekozen voor deze spannende debuutroman de “Midlifeclub”.

Rutger heeft een verhouding gehad met een collega en dat zorgt voor veel spanning in huis. Femke sluit vriendschap met haar nieuwe buurvrouw en wordt opgenomen in de Midlifeclub. Deze club vriendinnen gaat ieder jaar op motorvakantie naar Frankrijk en ze vragen Femke mee te gaan in plaats van de verdwenen Hazel. Niemand weet precies waar zij is gebleven, maar iedereen schijnt aan te nemen dat ze weer vertrokken is naar Colombia om daar vrijwilligerswerk te doen.

Het doel van de club is vooral los te komen van het verwachtingspatroon van thuis en je ware zelf te ontdekken; Femke komt er echter al snel achter dat de drie vrouwen de vakantie vooral aangrijpen om die dingen te doen die ogen thuis niet mogen zien. In het vakantiehuis voelt Femke een toenemende band met Hazel en ze raakt vastbesloten uit te zoeken wat er met haar is gebeurd. Uiteindelijk leidt dit tot een gevaarlijke crisis in de vriendinnengroep, maar het helpt Femke ook om het doel in haar eigen leven weer terug te vinden.

“De Midlifeclub” is helemaal geschreven vanuit het perspectief van Femke. Zij zal voor veel vrouwen een herkenbare vrouw zijn in een herkenbare situatie. Hoewel de roman luchtig en met humor is geschreven kan de serieuze ondertoon niemand ontgaan. Nog steeds is het zo dat vrouwen het leeuwendeel op zich nemen van de opvoeding van de kinderen. Bijna vanzelfsprekend zullen zij minder uren gaan werken en zo dus inleveren op eventuele carrièrekansen. Naast het zorgen voor de kinderen komt daar dan automatisch het laten draaien van een huishouden bij. School, huiswerk, clubjes, spelen bij vriendjes, wassen, boodschappen doen, opruimen…

Dan sluipt het er langzaam in: geen energie meer hebben om elke dag tijd te besteden aan het uiterlijk en die joggingbroek zit toch veel lekkerder dan die strakke jeans. En dan, na al dat sloven en zichzelf wegcijferen, ontdekt Femke dat haar man een relatie heeft met een collega. Als dank voor alle moeite. Waar zijn alle “goede” jaren gebleven? Wanneer zijn alle ambities ten aanzien van haar werk vervlogen? En dan ook nog de ontrouw van haar man.

De ontwikkeling die Femke doormaakt heeft Belt subtiel beschreven. In eerste instantie voelt ze zich boos, verdrietig en nutteloos. Haar nieuwe vriendinnen bieden haar de mogelijkheid om op zoek te gaan naar wat ze allemaal heeft gemist. Femke stort zich hier helemaal op totdat er verleidingen op haar pad komen die haar dwingen zichzelf eens goed te bekijken. Pas nadat ze op een rijtje kan krijgen wie ze wil zijn en hoe ze in het leven wil staan kan ze de confrontatie met de problemen in haar leven aangaan.

Karin Belt heeft met de Midlifeclub een prettig leesbaar debuut neergezet dat op een dieper niveau een herkenbare problematiek van veel vrouwen blootlegt. Daarentegen is het thrilleraspect niet echt degelijk uitgewerkt. Er is niet veel spanning aanwezig en aan het eind laat Belt sommige personages wat ongeloofwaardig gedrag vertonen om de plot kloppend te krijgen. Wat mij betreft geen echte thriller, eerder een spannende roman dat zeker de moeite waard is om open te slaan.

Waardering: 7/10


Lees “De midlifeclub” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *