De man die zijn schaduw zocht – David Lagercrantz

Titel: De man die zijn schaduw zocht
Auteur: David Lagercrantz
Uitgever: Signatuur
ISBN: 978 90 567 2571 6

Kort na zijn overlijden in 2004 werden de boeken van de Zweed Stieg Larsson uitgegeven. “Mannen die vrouwen haten”, De vrouw die met vuur speelde en “Gerechtigheid“. Jammer genoeg kon de auteur het zelf niet meer meemaken, maar zijn boeken werden een wereldwijd succes. Ze lezen erg makkelijk weg en zijn subliem geschreven. De hoofdpersonen zijn financieel journalist Mikael “Kalle” Blomkvist en computergenie Lisbeth Salander. Dit vrouwelijke hoofdpersonage is het kloppende hart van de Millenium-serie en weet bij velen een snaar te raken.Door het immense succes en de veler vraag om een vervolg nam David Lagercrantz in 2015 de fakkel van Larsson over met “Wat ons niet zal doden”. Het epos bleef overeind en de alom gemiste Mikael en Lisbeth kregen een tweede leven. Nu, twee jaar later, maakt de auteur van het kwartet een kwintet. Lisbeth verblijft in de gevangenis en krijgt snel bonje met plaatselijke bendeleidster Benito.

Parallel is Mikael volop bezig met het onderzoeken van medische experimenten die in het verleden zouden hebben plaatsgevonden. Al bij al is het boek een echte pageturner, al spreekt het minder aan dan de vier eerdere boeken.  De boeken “Het weeshuis” en “De schakel” van schrijver Franck Thilliez behandelen een gelijkaardig thema behandelen en zijn van veel hoger niveau. Zeker wel nog het vermelden waard is passage over de beeldengroep die Sint-Joris die de draak doodt voorstelt en de invloed daarvan op een jonge Lisbeth Salander op pagina  262-263. En wat te denken van:

“Holger Palmgren lag in zijn flat in Liljeholmen en dacht aan zijn gesprek met Lisbeth. Het speet hem dat hij nog geen antwoord had op haar vraag. Zijn verpleegster had hem genegeerd en hij voelde zich te ziek en ellendig om de documenten zelf te pakken. Hij had vreselijke pijn aan zijn heupen en zijn benen, en kon zelfs niet meer achter de rollator lopen. Voor de meeste dingen had hij hulp nodig. Hij had voortdurend verzorgsters over de vloer, en de meesten behandelden hem als een kind van vijf en leken geen plezier in hun werk of in oude mensen in het algemeen te hebben. Soms, maar niet vaak – hij bleef trots – had hij er spijt van dat hij Lisbeths aanbod had afgewezen om gekwalificeerde particuliere hulp voor hem te betalen. Vandaag had hij de jonge, norse Marita, die altijd een beetje vieze gezichten trok als ze hem uit bed moest helpen, gevraagd: ‘Heb je kinderen?’. ‘Ik wil niet over mijn privéleven praten.’ snauwde ze terug. “(p. 72-73)

Waardering: 6/10


Lees “De man die zijn schaduw zocht” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.