De lange weg naar genade – David Baldacci

Titel: De lange weg naar genade
Auteur: David Baldacci
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 1001 2

Wat doe je als je een stuk of 41 boeken hebt geschreven, waarvan er in totaal 100 miljoen stuks verkocht zijn? Dan is het tijd om lekker rustig aan te doen, pre-pensioen. Of, zoals David Baldacci, je verzint gewoon een hele nieuwe personage, waar je een nieuwe serie op gaat baseren. Gewoon, omdat het zo leuk is.

Atlee Pine

“De lange weg naar genade” is het eerste deel van de serie over Atlee Pine. Pine is een FBI-agent. Ze is ook een eenling. Dus zij vindt het, in tegenstelling tot de carriéretijgers, helemaal niet erg dat ze in haar eentje een Residence Agency in Flagstaff (nabij de Grand Canyon) moet runnen. Althans, ze is de enige FBI-agent. Ze heeft nog wel een secretaresse, die zo professioneel is dat ze haar -zelfs na herhaald aandringen- weigert te tutoyeren. Maar dat gaat veranderen.

Het begint allemaal met een opengesneden ezel op de bodem van de Grand Canyon. Dan blijkt een toerist vermist te zijn. En vanaf dat moment wordt het allemaal alleen maar raarder. Wat doen de Russen in een uithoek van de VS? En waarom kan een kleine Aziaat met een paraplu zo verrekte goed vechten? En waarom lijkt haar eigen organisatie de grootste tegenstander in deze zaak?

Gelukkig hoeft Pine het niet helemaal in haar eentje te doen. Zelfs zij, de lone wolf, heeft vrienden die haar willen helpen. Niet in de laatste plaats Sam Kettler, een oud-militair die nu als park ranger werkt en Pine wel ziet zitten.

Demonen

En ondertussen worstelt Pine, hoe kan het ook anders, met haar eigen demonen. Want zo hoort dat nu eenmaal in het genre: politie-agenten (van welk korps dan ook) hebben altijd een traumatische ervaring die hen heeft getekend en heeft veranderd in een monomane strijder voor het Recht. In het geval van Pine gaat het om haar tweelingzus Mercy. Dit meisje werd op 6-jarige leeftijd ontvoerd en is nooit meer teruggezien.

In dit boek lijkt dat gegeven vooral te dienen om Pine van een achtergrond te voorzien. Maar als je beseft dat de originele titel “The long way to mercy” is, snap je dat dit wel degelijk een rode draad wordt in de serie.

Uitgewerkt

De personages in “De lange weg naar genade” zijn voldoende uitgewerkt. Pine is een taaie tante en de secretaresse blijkt een gevalletje “stille wateren hebben diepe gronden” te zijn. Ook Sam Kettler, in eerste aanleg een bijfiguur, wordt gaande het boek van enige psychologische achtergrond voorzien.

De opbouw van het boek, de plottwists, de manier waarop het verhaal verteld wordt zijn helemaal zoals je dat van Baldacci mag verwachten. “De lange weg naar genade” is dan ook weer een fijne thriller, die je nachten wakker houdt. Niet door nachtmerries, maar gewoon…nog éven dit hoofdstuk uitlezen…

Waardering: 8,5/10


Lees “De lange weg naar genade” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.