De krokodilvogel – Katrine Engberg

Titel: De krokodilvogel
Auteur: Katrine Engberg
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0986 3

Scandi-thrillers zijn een genre op zichzelf geworden. Binnen dat genre is Katrine Engberg een bekende naam. Haar boeken scoren over het algemeen erg goed, en komen steevast in de Deense top-3 Bestsellerslijst. Ik snap wel waarom dat is.

In “De Krokodilvogel” strompelt de oude Gregers Hermansen door het trappenhuis om zijn vuilnis buiten te zakken. Als hij ziet dat de deur van zijn benedenburen open staat, gaat hij op onderzoek uit. Maar hij struikelt. Als hij bijkomt, ligt hij bovenop het bebloede lichaam van zijn benedenbuurvrouw. Rechercheurs Jeppe Korner en Anette Werner worden op deze zaak gezet. Als blijkt dat de moord wel heel veel overeenkomsten vertoont met de thriller die een andere bewoonster aan het schrijven is, blijkt dat dit iets verder gaat dan een simpele roofmoord.

Slaapgebrek

“De Krokodilvogel” is enorm spannend. Het is het soort boek dat je blijft lezen, terwijl je oogleden een wanhopig gevecht met de zwaartekracht voeren. Dit is het soort boek dat leidt tot slapeloze nachten. Enorm spannend, met overtuigende personages.

Misschien is het daardoor dat ik aan het einde zo teleurgesteld was. De ontknoping is, zacht uitgedrukt, nogal ingewikkeld. Zeg maar: zo ingewikkeld dat ik het drie keer heb gelezen en een schema heb getekend om te begrijpen waar het allemaal over ging. En hoewel de grote lijnen me wel duidelijk zijn geworden, blijf ik zitten met een onbevredigd gevoel: er is namelijk één speler -met een nogal cruciale rol- van wie de motieven niet helemaal duidelijk zijn. Althans, er wordt wel een verklaring gegeven, maar die is naar mijn smaak net even wat dunnetjes.

Spijtig

Vaak wordt een thriller, die tijdens het lezen maar zo-zo was, gered door de ontknoping. Bij “De Krokodilvogel” lijkt het omgekeerde het geval geweest. Een geniale thriller wordt door een wat zwakkere ontknoper gereduceerd tot een leuk en goed boek. Nog steeds een prima kwalificatie, maar Engberg had naar mijn gevoel dat extra level best kunnen bereiken. Spijtig.

Waardering: 7/10


Lees “De Krokodilvogel” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.