De Killing – David Hewson (en Soren Sveistrup)

Titel: De Killing
Auteur: David Hewson
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 978 90 225 6257 4

Als een boek verfilmd wordt, verzucht de kenner al snel:“Het boek was beter.” Hoe zou dat gaan als je een boek maakt van een tv-serie? “De Killing” is gebaseerd op een succesvolle TV-serie die de nodige prijzen in de wacht sleepte. In Nederland was de serie niet te zien, totdat de KRO hem in juli op de buis bracht. Jammer genoeg heb ik deze serie gemist, want ik zou boek en tv graag hebben vergeleken om te zien of David Hewson het scenario van Soren Sveistrup eer heeft aangedaan, of misschien heeft verbeterd. De schrijver zelf laat weten zich sterk door de serie te hebben laten inspireren, maar toch op een paar punten een andere richting te zijn ingeslagen (overigens met toestemming van de originele scenarioschrijver. De kern blijft hetzelfde: Nana Birk Larsen, een knappe jonge meid van 19 jaar oud is vermoord. Sarah Lund, die net aan haar laatste werkdag bij de politie van Kopenhagen begon, krijgt de zaak toegewezen.

Aan haar de taak de waarheid te achterhalen, ondanks de tegenwerking die ze ondervind wanneer haar zoektocht haar onder meer naar het Stadhuis leidt, net terwijl er belangrijke verkiezingen gaande zijn. En mocht je de serie al gezien hebben: Nee, het is een ander.

Hewson verweeft in zijn boek meerdere verhaallijnen samen en doet dit op een manier die onvoorstelbaar vlot is. Korte scénes, steeds vanuit een ander perspectief. De ene keer volg je Lund, de andere keer de verdachte en het volgende moment zie je hoe de familie van de gedode tiener uitelkaar aan het vallen is. Oh, en natuurlijk de nodige plotwendingen – en dan nog een paar. Hewson neemt je op sleeptouw zoals dat bij een thriller hoort. De enige reden dat ik een paar plotwendingen zag aankomen was -hoe simpel kan het zijn- dat ik nog een paar honderd pagina’s had te gaan voordat het boek “uit” was.

Ik hoor het je denken “Nog een paar honderd pagina’s?”. Inderdaad. “De Killing” is een massief blok papier van 685 pagina’s. Een massa tekst waar je in het begin wel wat overweldigd kan raken. “Moet ik dit allemaal gaan lezen?”? Sommige auteurs hebben echter de vaardigheid om je te grijpen en niet los te laten en David Hewson is duidelijk zo een schrijver. Echt ongelofelijk. “De Killing” is nu echt zo een boek waar je nog net één pagina extra van wilt lezen. En voor je het weet is het drie uur ‘s nachts en heb je nog maar een paar uur voordat de wekker gaat. Weet dus waar je aan begint!

Waardering: 9/10


Lees “De Killing” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.