De Ingreep – Carla de Jong

Titel: De Ingreep
Auteur: Carla de Jong
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0284

Vorige week las is “Serpent”  van Carla de Jong. In dat boek leerden we Birgitta Reve kennen die moest zien te ontdekken wie verantwoordelijk is voor de moord op een vrouw die, zacht gezegd, voordien wel heel erg aanwezig was.

We leerden haar kennen, en ontdekten dat ze een geheim uit haar verleden meedraagt, een geheim dat haar relatie met de andere hoofdpersoon (Anton) onder druk zette. Het boek eindigde met een open einde.

Als je het genre een beetje kent, weet je dat dit betekent dat je in een volgend deel nog wat meer verdieping in de psyche van de hoofdpersoon kunt verwachten. Dus vol verwachting begon ik aan “De Ingreep”. Maar tot mijn verbazing, wordt Birgitta amper uitgediept. Hierdoor blijk ik achter met gemengde gevoelens.

De hoofdpersoon in “De Ingreep” is dan ook niet Birgitta, maar Mensje Kramer, die in het ziekenhuis een borstoperatie heeft moeten ondergaan om een tumor te verwijderen. De operatie werd uitgevoerd door chirurg die kennelijk gespijbeld heeft bij de lessen sociale vaardigheden. Kort daarop treedt ze bij dit ziekenhuis in dienst, als onderdeel van een projectteam dat het ziekenhuis patiëntgericht moet maken. En dan beginnen er doden te vallen.

Dit is waar Birgitta weer op het toneel komt, want zij gaat de zaak doen. En dat is ook gelijk het enige stukje continuïteit: ze doet de zaak met een andere partner dan in Serpent, Anton komt totaal niet voor (anders dan een korte verwijzing dat er een gerucht gaat dat ze weer samen is met die psychiater). zelfs haar hele karakter lijkt in dit boek heel anders te zijn gevormd.

En die discontinuïteit is eeuwig jammer. Natuurlijk is het leuk en origineel gevonden om losse verhalen via “linking pin personages” met elkaar te verbinden. Maar de kracht van detective-series zit hem er juist in dat je de hoofdpersoon beter leert kennen. Dat je de pijn van de detective steeds beter begrijpt en dat je gaandeweg steeds meer laagjes van diens ziel kunt zien. En juist die kracht wordt door de verschillen tussen “Serpent” en “De Ingreep” enorm ondermijnd.

Wat overblijft is een aardig boekje om wat uren mee te verdrijven. Een boekje met, het moet gezegd worden, een verrassend einde, dat wel. Zeer verrassend zelfs.
Maar het maximaal haalbare wordt uit dit boek niet gehaald. Jammer.

Waardering: 5/10


Lees “De Ingreep” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *