De infiltrant – Helen Giltrow

Titel: De infiltrant
Auteur: Helen Giltrow
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6306 9

“Er zit bloed in mijn haar. Twaalf uur later, en ik heb nog steeds bloed in mijn haar” (p.7) Het is de openingszin van “De Infiltrant” en de toon is gezet. Helen Giltrow doet niet aan omtrekkende bewegingen, maar ze gaat meteen vol op haar doel af.
Charlotte Arlton is heel veel. Ze is een echte dame, die zich beweegt in de hoogste sociale kringen. Maar dat is vooral een dekmantel. Want eigenlijk heet ze Karla, en runt ze een bedrijf dat is gespecialiseerd in het verstrekken van valse identiteiten en in spionage activiteiten.

Johanssen is een huurmoordenaar, een medewerker voor wie ze een beetje een zwak heeft. Hij krijgt de missie om iemand om te brengen in “Het Programma”. Het programma is een heel stadsdeel, waar een muur omheen is gezet en waar alleen maar gevangenen leven. Vast een project met een sociaal doel, maar in de praktijk is het er een jungle. Johanssen gaat naar binnen en vindt de vrouw, die helemaal niet in de gevangenis hoort te zitten. Hij wint haar vertrouwen en begint te twijfelen overde opdracht.

Ondertussen ontdekt Karla her en der wat dingen over het verleden van het Doelwit, terwijl de politie en allerlei geheime diensten in beeld komen.

Giltrow schrijft in zoveel lagen, dat me zelfs na lezing niet helemaal duidelijk is hoe alle details in elkaar haken. Gelukkig snap ik wel waar het over gaat, dat dan weer wel. En ik heb bewondering voor de manier waarop ze een huis-tuin-en-keuken-moordverhaaltje langzaam verandert in een moeras van intriges en verraad. De tandwieltjes grijpen feilloos in elkaar, alleen zie je dat achteraf pas duidelijk. Daar hou ik van!

De schrijfstijl is genadeloos. Nergens krijg je een moment om even rustig adem te halen. Heerlijk!

Waardering: 8-/10


Lees “De Infiltrant” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.