De geheugenman – David Baldacci

Titel: De geheugenman
Auteur: David Baldacci
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0446 2

David Baldacci is voor de gemiddelde lezer die weleens een thriller vasthoudt geen onbekende. De naam is een soort merknaam, die garant staat voor razendspannende thrillers. Bij ons kan Baldacci over het algemeen op positieve waarderingen rekenen. Maar helaas, je kunt niet altijd pieken. “De geheugenman” is daar een voorbeeld van. Ironisch, hoe een boek over iemand die nooit iets kan vergeten eigenlijk het onthouden niet waard is.

Het verhaal biedt in ieder geval voldoende aanknopingspunten: Amos Decker is tijdens een American Footballwedstrijd keihard getackeld en heeft daarbij een klap gemaakt die zijn hersenen veranderde. Hij kan niets vergeten. Dus ook  niet de avond dat hij thuiskwam en zijn zwager aantrof met doorgesneden keel, zijn vrouw met een kogelgat in haar voorhoofd en zijn dochtertje gewurgd op de badkamer. Daar ga je wel aan onderdoor. Zestien maanden later, hij krabbelt een beetje op, vraagt zijn oude politiekorps hem te helpen met het pakken van de dader van een high school shootout.

Uiteraard zijn de dingen niet zoals ze eerst worden neergezet. En Baldacci gooit er zeker de nodige plotwendingen tegen aan. Alleen: echt spannend wordt het niet. Sterker nog, plotwendingen die overduidelijk bedoeld zijn om je helemaal te dazzlen komen totaal niet als een verrassing. Het boek kabbelt maar voort en weet de hartslag amper te verhogen.

“De geheugenman” kan het niveau dat we van Baldacci verwachten totaal niet bereiken. Het boek is een smet op het blazoen van een prima thrillerschrijver. Een boek wat me het gevoel geeft dat het een beetje een verplicht nummertje is, dat snel afgerond moest worden om ervoor te zorgen dat het in de koffer mee kan op zomervakantie. Maar als je dit jaar een of meer boeken mee wilt nemen voor aan het strand, dan kun je beter kiezen voor één van de andere thrillers die we de afgelopen weken hebben besproken.

Want heel lomp gezegd: met “De geheugenman” stelt Baldacci ons teleur…

Waardering: 4/10


Lees “De Geheugenman” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.