De Ex – Alafair Burke

Titel: De Ex
Auteur: Alafair Burke
Uitgever: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 978 94 016 1078 0

Alafair Burke (VS) is afgestudeerd in rechten, heeft vele jaren als openbaar aanklager gewerkt en is nu rechtenprofessor aan de universiteit. Ze heeft al vele bestsellers geschreven en is de coauteur van de Under Suspicion-serie met Mary Higgins Clark.

Olivia Randall is een van de beste strafrechtadvocaten van New York City. Als Olivia hoort dat haar ex-verloofde Jack Harris is gearresteerd voor een drievoudige moord twijfelt ze er geen seconde aan dat hij onschuldig is. De enige vraag is: wie zou er zo ver gaan om hem in de val te laten lopen en waarom? In een poging haar vroegere fouten goed te maken besluit ze Jack te helpen.

Maar als er meer en meer ijzingwekkend bewijs opduikt dat tegen hem spreekt, begint Olivia te vermoeden dat zij degene is die gemanipuleerd wordt. De man die ze kende had dit nooit kunnen doen… maar wat als ze hem nooit echt gekend heeft?

“Drie aanklachten wegens moord tegen een man van wie ik me alleen kon voorstellen dat hij werd aangehouden als hij per ongeluk zonder te betalen met een mueslireep een biologische supermarkt uit liep. Buckley Harris’ grootste angst over haar vaders situatie bleek snel te kloppen.” (p.20)

“De Ex” wordt volledig verteld vanuit de ik-persoon, namelijk het perspectief van Olivia. Alafair Burke geeft je als lezer een gedetailleerd inzicht in de gedachten en gevoelens van Olivia.

Boeiende personages

Olivia is een sterk hoofdpersonage. Ze is zeer getalenteerd in haar werk als advocate, bikkelhard. Maar op relationeel vlak is ze geen stabiel persoon. Olivia is hard voor zichzelf en van haar tekortkomingen.

“Ik ben niet overal goed in. Eerlijk  gezegd ben ik behoorlijk slecht in sommige belangrijke zaken. Ik ben egoïstisch. Ik vind dat ik er recht op heb altijd mijn zin te krijgen. Ik vind het vreselijk om over andermans problemen te horen, want ik vind de meeste mensen niet aardig.” (p.65) 

Buckley, Jack’s 15-jarige dochter, is een slim meisje. Zij is degene die contact opneemt met Olivia wanneer haar vader gearresteerd wordt. Ze staat erop dat ze eerlijk zijn naar haar toe. Ze toont zich sterk naar de buitenwereld toe maar wanneer ze met de harde realiteit wordt geconfronteerd is ze eigenlijk een bang meisje.

Jack wordt voorgesteld als een alleenstaande vader die vecht om gerechtigheid te krijgen voor de dood van zijn vrouw. Het onderzoek onthult later dat Jack verre van een eendimensionaal karakter is. Ik vind het geweldig hoe de schrijfster Alafair Burke speelt met het idee hoezeer we iemand echt kennen en hoe schijn bedriegt en gebeurtenissen verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. Voor elk bewijs tegen Jack is een goede verklaring te vinden. Totdat goede verklaringen ophouden voldoende te zijn en  twijfels beginnen naar  de oppervlakte te komen.

Alafair Burk: Plot-genie

Oprah noemt Alafair Burke een echt plotgenie. En ik moet zeggen dat ze (Burke, niet Oprah) deze verwachting bij mij als lezer zeker heeft ingelost. “De Ex” heeft  een goed gevonden plot waarbij je de  pagina’s zo snel mogelijk wilt omdraaien, je blijft raden. Veel meer mag ik echter niet loslaten over het verhaal want “De Ex” is een van die boeken die je alleen moet lezen, met beperkte voorkennis.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Ex” zelf!

Over Evelyne

Ik ben Evelyne (35j) halftijds verpleegkundige. Ik woon samen met mijn echtgenoot en 2 zonen (12 en13j) te Ertvelde in België. Ik ben een echte boekenworm. Het liefst van al lees ik graag trillers. Sinds een jaar doe ik mee met met online leesclubs (bol.com) en de hebban leesclub. Een leesclub bied voor mij een enorme meerwaarde aan een boek, ik vind het interessant te ontdekken hoe we vanuit onze persoonlijke ingesteldheid het boek benaderen en ons dan op verschillende manieren inleven in de denkwereld van de auteur. De uitwisseling van deze visies opent een bijkomende dimensie in de appreciatie hoe goed het boek de problematiek van het onderwerp weergeeft en de auteur er in slaagt deze bewogenheid aan de lezer over te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.