De drone – Unni Lindell

Titel: De drone
Auteur: Unni Lindell
Uitgever: Volt
ISBN: 9789021417349

“De drone” is de nieuwste thriller van Unni Lindell. In een verlaten militair kamp in de buurt van Oslo staat een man. Hij bestuurt een drone, die hij over het nabijgelegen bos laat vliegen. Wanneer de drone over een open plek vliegt, ziet de man op zijn scherm een tent verschijnen. Er kruipt een jonge vrouw uit de tent. Alleen. Heeft ze er misschien geen idee van dat er 5 jaar geleden op exact deze plaats een gruwelijke moord is gepleegd?

Hoofdinspecteur Marian Dahle probeert na haar ongeluk anderhalf jaar geleden haar werk weer fulltime op te pakken. Haar baas Cato Isaksen heeft onmiddellijk een nieuwe zaak voor haar: er is een lijk in een tent gevonden. Tijdens het onderzoek ontmoet Marian de zestienjarige Agnes, die met psychische problemen kampt. Daarnaast wordt er in de buurt een vergiftigde hond aangetroffen, en vindt een zoon zijn moeder zwaargewond terug in de stal. Heeft dit alles met de moord te maken? En wat is het verband met de moordzaak van 5 jaar geleden?

Noorse Queen of Crime

Unni Lindell is een succesvolle Noorse thrillerauteur, en wordt ook wel de Noorse Queen of Crime genoemd. Ze schreef al meer dan 70 boeken. “De drone” is haar nieuwste boek in de Isaksen-reeks, al draait het in dit twaalfde deel vooral rond Marian Dahle.

Puzzelstukjes

De plot zit erg goed in elkaar. De gepleegde moor wordt gelinkt aan een moordzaak uit het verleden. Twee verschillende verhaallijnen dus die, hoe verder het verhaal vordert, meer en meer in elkaar overlopen. Het is voor de lezer al snel duidelijk wie de moord heeft gepleegd. Toch neemt dit niets weg van het leesplezier, want tot op het einde blijven er nog vele zaken onduidelijk. Pas als alle puzzelstukjes eenmaal zijn gevonden, wordt alles duidelijk.

Op deze manier wordt er een continue spanning gecreëerd, die vanaf de eerste bladzijde aanwezig is. Om deze spanning in stand te houden, zijn er enkele plotwendingen die je vooraf totaal niet had verwacht. Dit maakt dat je steeds verder wilt lezen. Het is alleen spijtig dat de vaart af en toe uit het verhaal wordt gehaald door onnodig in detail te treden. Dit maakt dat de continue spanningsboog even onderbroken wordt, wat zorgt voor een dipje tijdens het lezen.

Onderzoek

Je krijgt als lezer een goed zicht op het lopende onderzoek. Je volgt mee de ondernomen stappen, en achteraf valt op hoe enkele kleine onopgemerkte details het onderzoek volledig de verkeerde kant laten opgaan. Het bewijst dat het team van speurders ook maar mensen zijn, en dat een misdrijf oplossen niet vanzelf gaat. Hoe onbelangrijk iets ook lijkt, het kan altijd de ontbrekende schakel naar de oplossing zijn.

De karakters van de personages zijn in “De drone” uitstekend uitgewerkt. Hoofdinspecteur Marian Dahle heeft haar eigen eigenzinnige persoonlijkheid, en wil dan ook dat alles het liefste verloopt zoals zij het wil. In haar werk is ze erg goed, en ziet ze verbanden en details die anderen missen. Privé echter kampt ze nog steeds met haar alcoholverslaving, en ook op relationeel vlak laat ze niemand graag dichterbij komen. Ook de moordenaar is heel goed neergezet, waardoor je als het ware zijn gedachtegang kunt volgen. Het verhaal wisselt dan ook constant van perspectief tussen de dader, Marian en andere belangrijke personages.

Balans

Unni Lindell heeft een aangename en begrijpelijke schrijfstijl. De hoofdstukken zijn kort en met de nodige alinea’s. Dit zorgt voor de nodige vaart in het verhaal. Daarnaast heeft Lindell veel oog voor detail, alles binnen het verhaal klopt, het vormt een perfect geheel. Aan de ene kant leiden teveel details de aandacht weg van het verhaal. Anderzijds leer je zo de omgeving en het hoofdpersonage extra goed kennen. In mijn ogen sloeg die balans een paar keer de verkeerde richting uit.

Geslaagde kennismaking

“De drone” is het eerste boek dat ik van Unni Lindell heb gelezen. Hoewel ik daardoor de nodige informatie over Marian Dahle heb gemist, was het geen enkel probleem om mee te zijn in het verhaal. Je komt voldoende te weten over Marian. Cato Isaksen heeft maar een bijrol in dit boek, dus daar kan ik mij moeilijker een beeld over vormen. Ik ben echter door dit boek geprikkeld om ook de vorige delen te lezen. “De drone” het heeft mij dus zeker kunnen bekoren!

Waardering: 8/10


Lees “De drone” zelf!


Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.