Dark Matter – Blake Crouch

Titel: Dark Matter
Auteur: Blake Crouch
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 4521 124 4

Als ik de naam Blake Crouch op een boekomslag zie staan ben ik verkocht. Met zijn Wayward Pines serie heeft Crouch me van de sokken geblazen, dus als er iets nieuws van zijn hand verschijnt wil ik het lezen.

Je kunt je dus de vreugde wel voorstellen toen ik de ongecorrigeerde proefdruk van het boek “Dark Matter” in de post ontving. Een boek met Engelse titel, maar gewoon in het Nederlands te lezen.

In “Dark Matter” maken we kennis met Jason. Ooit was hij een veelbelovend wetenschapper, maar toen zijn vriendin zwanger bleek, koos hij voor het gezinsleven. Hij verloor de financiering van zijn onderzoek en settelde voor een leven als docent. Dan wordt hij op een avond ontvoerd. Als hij wakker wordt, is hij in een andere wereld. Eentje waarin hij een gevierd wetenschapper is, die ontdekt heeft hoe je tussen parallele universa kunt reizen. Maar wel eentje die geen zoon heeft, en die geen vrouw heeft. Jason wil, logisch, zijn leven terug.

Het gegeven van “alternative realities” is niet nieuw. Hele filmseries zijn er gebaseerd op het idee van “wat als”. Crouch weet echter, net als in Wayward Pines, de spanning zorgvuldig op te bouwen. En de spanning blijft vervolgens op hoog niveau. Want wie was die man eigenlijk die hem ontvoerde? En hoe kan hij terugkomen?

En de suggestie die Crouch wekt dat er nog iets is met Amanda is ook voelbaar aanwezig.

Behalve een “speculatieve thriller” (wat dat ook zijn moge) biedt “Dark Matter” een paar interessante vragen. Wat als… je die andere keuze had gemaakt. Maar ook een spoedcursus quantumfysica die goed te volgen is en waarin Schrödingers kat uiteraard een belangrijke rol speelt.

Terwijl Jason vecht om zijn leven terug te krijgen twijfelt hij soms over de keuzes die hij (moet) maken. Twijfels en vragen die iedereen weleens zal hebben komen hierbij onontkoombaar naar boven. Hierdoor kun je je makkelijk met de hoofdpersoon identificeren.

En dan, loopt het eindelijk zoals het moet lopen. Het boek stevent overduidelijk af op een “happy end”. Maar nee, Crouch weet ook op dit punt een verrassing uit de hoge hoed te toveren. Een verrassing waarmee hij de toch al aanwezige gelaagdheid nog even een paar laagjes complexer maakt.

Knap schrijfwerk, met een einde dat goed gelezen kan worden als happy end, maar open genoeg is om ruimte te laten voor een tweede deel in de serie.

Waardering: 9-/10


Lees “Dark Matter” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.