Cloud – Rob Hart

Titel: Cloud Inc.
Auteur: Rob Hart
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1702 4

Het boek “Cloud Inc.” (in het Engels “The Warehouse”) wordt wel vergeleken met klassiekers als “1984” en andere boeken waarin een toekomst wordt geschetst die afschrikt…maar deels toch is uitgekomen. Ik zie die overeenkomst wel.

De twee hoofdpersonen in “Cloud” gaan beide om hun eigen reden bij het bedrijf werken. De een, Paxton, is oud-ondernemer die door Cloud is weggeconcurreerd. Nu wordt hij medewerker beveiliging. Zinnia is een bedrijfsspionne, die in het bedrijf infiltreerd om “de waarheid” aan het licht te brengen.

Samen ontdekken ze dat het leven als medewerker van Cloud heel anders is dan in de buitenwereld. Ze wonen, leven en werken op het gigantische woon-werk-complex van het bedrijf. Het bedrijf meet elke stap die ze zetten via hun Cloudbands (een soort smartwatch). Alles wat ze doen wordt gemeten en heeft effect op hun beoordeling. Doe je het goed, dan krijg je vijf sterren. Presteer je minder, dan krijg je minder sterren. Elk kwartaal worden de slechtst presterende medewerkers en masse ontslagen.

De sleur van een corporate drone in Cloud

Het leven is saai en eentonig, iets wat schrijver Rob Hart heel mooi laat voelen door in hoofdstuk 5 (“Malen“) steeds kortere sub-hoofdstukjes te laten verschijnen. Het begint op p.203 met ongeveer driekwart waarin een dag van Zinnia wordt beschreven. Daarna volgen we, om en om Paxton en Zinnia. Dit eindigt met: “Zinnia werd wakker. Werkte. Viel in slaap” op pagina 211 en vervolgens op pagina 212: “Paxton werd wakker. Werkte. Viel in slaap.”

Met dit stuk brengt Rob Hart de sleur van het moderne werkzame leven op indringende wijze over. Dit is slechts één van de vele punten van kritiek op het dagelijks leven die Hart aanstipt.

Sterrenbeoordeling

Neem de beoordeling van het personeel met een sterren-systeem. Gibson Wells, de oprichter van Cloud, legt in het boek uit dat het een simpel systeem is, dat iedereen intuïtief snapt. Dat er kritiek op is weet hij, maar dat doet hem niets. De vergelijking dringt zich op met allerlei platforms die we vandaag de dag kennen. AirBnB, Uber, E-bay en dergelijken hebben allemaal een sterrensysteem. Simpel en transparant, maar ook enorm vernietigend voor wie het betreft. AirBnB hosts zijn soms voor hun inkomen afhankelijk van het platform, wat klanten een te grote macht geeft om hun zin door te drijven. Ook Uber-chauffeurs hebben enorm veel last van klanten die onredelijk hoge eisen stellen. Restaurants melden zelfs last hebben van mensen die dreigen met een slechte beoordeling op Google als er geen korting wordt gegeven.

Rob Hart heeft eigenlijk weinig meer gedaan dan de extra stap te zetten, door het sterrensysteem in een corporate omgeving te zetten. En net als de sterren die in werkelijkheid worden uitgereikt, heeft ook in “Cloud” de werknemer weinig tot geen inzicht over hoe de score tot stand komt, wat leidt tot onzekerheid en stress.

De vergelijking dringt zich op met “Schijnbestaan” van José Saramago. In dat boek is een oude pottenbakker de hoofdpersoon. Hij wordt door “Het Centrum” uit de markt gedrukt. Daarom worstelt hij om een plek te vinden in de nieuwe werkelijkheid. Vervang het Centrum door de MotherCloud en je hebt een min of meer vergelijkbaar gegeven. Inclusief de waarschuwing die de schrijver ons wil geven.

Blake Crouch zegt over “Cloud” dat het een “angstaanjagend verhaal over een nachtmerrieachtige wereld die we zelf aan het creëren zijn” is. Crouch heeft gelijk. Want “Cloud” is een nachtmerrie: een wereld waarin het bedrijfsleven -en dan vooral één groot bedrijf- het voor het zeggen heeft. Waar het bedrijf de wetten bepaalt. Een wereld waar drugs , inkomensongelijkheid en privacyschendingen aan de orde van de dag zijn. Een wereld ook, waar het plaatje dat de afdeling Communicatie naar buiten laat gaan niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Ook gewoon een spannend boek

Je kunt “Cloud” natuurlijk ook gewoon lezen als een spannend boek, een soort corporate thriller. Als je het boek zo bekijkt, is het gewoon enorm spannend en boeiend. Maar wanneer je jezelf openstelt voor de kritische noten die Rob Hart kraakt, en als je met hem mee wilt gaan in het extrapoleren van moderne ontwikkelingen. Dan is “Cloud” inderdaad een angstaanjagend boek.

Instant klassieker

Cloud” wordt vergeleken met veel boeken, waarvan een deel in het boek zelf genoemd wordt. En inderdaad, “Cloud” past perfect tussen “Animal Farm”, “1984”, “Fahrenheit 451” en misschien zelfs wel “Meat the Truth”.

Een instant klassieker!

Waardering: 8,5/10


Lees “Cloud” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.