De Chemicus – Stephanie Meyer

Titel: De Chemicus
Auteur: Stephanie Meyer
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7982 4

“HELL NO!” Ik ben toch geen tienermeisje? Ik ga toch geen boeken lezen van Stephanie Meyer over een of andere onwaarschijnlijke (en oppervlakkige) liefde tussen een pubermeisje dat zich wentelt in onzekerheid en een of andere vampier die ouder is dan Sinterklaas? Dat kan niet kloppen. Zie hier, de gekuiste versie van mijn reactie toen ik “De Chemicus” van Stephanie Meyer ontving.

Alleen… het boek was wel aangevraagd. Hmm… waarschijnlijk een foutje. Nou vooruit, ik had toch even niets anders liggen, dus ik begin te lezen.

Gelukkig geen vampiers of weerwolven. Hoofdpersoon hier is een jonge vrouw die tot de beste verhoorders van de geheime dienst behoorde. Haar techniek was verfijnder dan gemiddeld. Geen waterboarding, stokslagen of uitgetrokken nagels. Nee, puur wetenschappelijk gebruik van scheikunde. Vandaar haar bijnaam “De Chemicus”. Zij kreeg de benodigde informatie altijd los.

Tot haar superieuren het tijd vonden afscheid van haar te nemen. En dat gebeurt bij geheime diensten niet met een oprotpremie, handdruk en schouderklopje. Nu is ze al een paar jaar op de vlucht, waarbij ze af en toe een huurmoordenaar uitschakelt.

Dan krijgt ze een mailtje van haar oude chef. Hij zegt haar nodig te hebben om miljoenen levens te redden. Ze twijfelt, maar grijpt de kans aan om haar leven terug te krijgen.

Alleen lopen de dingen nét even te soepel. En haar target, die er op uit zou zijn miljoenen te doden, reageert niet zoals je zou verwachten. En als er dan ook nog een reddingsactie losbreekt, gaat het verhaal helemaal de andere kant op.

Het verbaasde me, maar “De Chemicus” is een verrekte leesbaar boek. Goede plotwendingen. Fijne samenzweringen. En ja, er zit ook een liefdesverhaal in. Het blijft tenslotte toch een schrijfsel van Meyer. Maar waar de romantische drama’s in de Twilight-serie ronduit tenenkrommend waren, voegen ze in “De Chemicus” wél wat toe aan het verhaal.

Mooi om te zien, hoe Meyer me met dit boek confronteert met mijn vooroordelen. Waar andere auteurs vaak een pseudoniem gebruiken wanneer zie iets “anders” schrijven, lijkt Meyer ervoor gekozen te hebben dit niet te doen. En daarmee laat Meyer zien dat ze toch wat meer kan dan ik tot nu toe heb gedacht.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Chemicus” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.