De Broederschap 2: Zij die gaan – Ingar Johnsrud

Titel: Zij de gaan
Auteur: Ingar Johnsrud
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7670 0

Ik ben danig in de war. “Zij de gaan” is het tweede deel in de Broederschap-trilogie. Alleen, in het hele boek wordt met geen woord gerept over een broederschap. En de link met het eerste deel (Zij die volgen) is nogal dunnetjes. Ja, de personages zijn hetzelfde en de onderlinge relaties ontwikkelen zich verder. En inderdaad, er is een overeenkomst tussen de case uit “Zij die volgen” en deze thriller.

Maar als je na deel één meer had verwacht over de Weense Broederschap en rassenleer-fanatici, dan kom je met dit boek bedrogen uit. Althans, zo lijkt het. Want iets zegt me dat we in het derde deel zullen ontdekken dat de twee individuele zaken wel degelijk verbonden zijn.

Maar goed, “Zij die gaan” is bijzonder goed leesbaar als zelfstandig boek. De Noorse Fredrik Beier gaat in het begin van het boek onderuit. Als hij bijkomt (in een ziekenhuis) kan hij zich weinig herinneren van wat er gebeurd is. Zijn chef durft hem eigenlijk niet te laten werken omdat hij denkt dat Beier suïcidaal is. Om hem dan een wapen te laten dragen lijkt niet zo slim.

Toch blijft Beier werken. Hij krijgt een zaak toegewezen van een lijk dat in een villa gevonden is. Saillant detail: het slachtoffer is officieel al twintig jaar eerder gestorven. Ergens anders wordt een lijk in het riool gevonden. Kafa Iqbal en Beier koppelen de zaken aan elkaar en proberen te achterhalen wat er aan de hand is.

En wat er aan de hand is, is om het zacht uit te drukken wat ingewikkeld. Het heeft iets te maken met een militaire oefening, een Noorse missie op Russisch grondgebied, een laboratorium van Biopreparat waar gewerkt wordt aan biologische wapens én met een niet-meer-bestaande ziekte.

Kluwen van ontwikkelingen

Ik dreigde de draad meerdere keren hopeloos kwijt te raken, maar steeds kreeg ik net op tijd enige duidelijkheid en had ik de moed om verder te gaan.
Ondertussen volgen we ook het privéleven van Beier, en in mindere mate van Iqbal. Zoals gebruikelijk hebben ook deze politie-agenten zo hun demonen. Maar de verrassende ontwikkelingen die we in dit boek voor de kiezen krijgen zijn, zelfs voor dit genre, nogal ongebruikelijk. Hier en der ontstaan wat genante momenten tussen de personages. En dat is niet beperkt tot Beier en Iqbal.

Johnsrud heeft een heerlijke actieve schrijfstijl. Hij komt met verrassingen op de proppen die als een schok komen, maar achteraf volstrekte logisch lijken. Het gaat over vertrouwen, over het verlies van vertrouwen en over ongelofelijke inschattingsfouten. Fredrik en Iqbal gaan beide door een persoonlijke hel, maar willen niet dat de ander het weet. Van Fredrik is het voor de lezer duidelijk welke spoken hij ‘s nachts in zijn dromen tegenkomt. Wat er met Iqbal is begint nu langzaam duidelijk te worden. Het wordt tijd voor deel 3…

Waardering: 8/10


Lees “Zij die gaan” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *