De Broederschap 1: Zij die volgen – Ingar Johnsrud

Titel: Zij die volgen (De Broederschap 1)
Auteur: Ingar Johnsrud
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7631 1

“Zij die volgen” is het debuut van Ingar Johnsrud. Een debuut wat past binnen de Scandinavische traditie van politiethrillers. Hoofdpersoon is Fredrik Beier.

Beier is politieman en verantwoordelijk voor een eenvoudige vermissingszaak. De dochter van een politica is verdwenen. Dan wordt er op een afgelegen boerderij een aantal mannen vermoord. Al snel blijkt de boerderij eigendom van een sekte, waar ook de vermiste dochter lid van was. Het bewijs lijkt eenduidig richting moslimfundamentalisten te wijzen. Maar Beier en zijn partner geloven daar niet zo in. Als dan ook nog eens een agente van een andere eenheid op de zaak wordt gezet, versterken ze elkaar in hun ongeloof in de oorspronkelijke hypothese.

De werkelijkheid is veel complexer, met wortels in de rassenleer van de Weense Broederschap uit 1930, voorvallen in WO II en het Einde der Tijden dat er aan zit te komen.

“Zij die volgen” is deel één van een trilogie, maar blijkt -gelukkig- prima als zelfstandig boek te lezen. Een hele verademing ten opzichte van de meeste trilogieën die je opschepen met een cliffhanger, waarna je ruim een jaar moet wachten op het vervolg.

De verhaallijn is complex maar goed te volgen. Hoewel, het moet gezegd worden, sommige inzichten van de politie wel heel plotseling komen. Geen inleiding, geen hint vooraf. En trouwens ook achteraf niet echt een verklaring hoe het komt dat de geniale speurder tot het nieuwe inzicht kwam. Dat doet wel een klein beetje afbreuk aan de geloofwaardigheid. Maar gelukkig is het boek dermate sterk opgebouwd dat het wel een paar stootjes kan hebben.

Waardering: 8-/10


Lees “De broederschap 1: Zij die volgen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *