Bloedzusters Yaba Badoe

Titel: Bloedzusters
Auteur: Yaba Badoe
Uitgever: De Boekerij
ISBN: 978 90 225 5138 7

Op de omslag van “Bloedzusters” staat: “Het begon als een onschuldig spelletje maar werd een kwestie van leven of dood.” De meisjes Ajuba en Polly leren elkaar op een kostschool in Engeland kennen. Ze komen allebei uit het buitenland, maar hebben verder niet veel met elkaar gemeen. Ajuba heeft een moeilijk verleden met een psychisch zieke moeder achter de rug, een moeder van wie ze nog steeds zielsveel houdt. Polly, die de hele wereld al rondgereisd is, heeft daarentegen een hekel aan haar moeder en een abnormale fascinatie voor moord en doodslag.

De sensitieve Ajuba kijkt op tegen de onafhankelijke Polly en deze ziet in Ajuba een bondgenoot, die ze bij haar spelletjes kan betrekken. De twee worden onafscheidelijk, brengen de weekends vaak in Polly’s huis door en lezen daar samen griezelige verhalen over moordzaken. Ajuba voelt zich goed bij de familie van haar vriendin, maar tussen Polly’s vader en moeder gaat het al een tijdje niet meer goed en wanhopig probeert Ajuba de schaduw weg te jagen die langzaam over het huis trekt.


Op een dag doen de meisjes tijdens het spelen op zolder een gruwelijke ontdekking. Ze proberen de zaak zelf te onderzoeken, maar duiken hierbij steeds meer in het donkere verleden van het huis totdat ze er zelf in worden gezogen.

“Bloedzusters”, in het Engels “True Murder”, is de debuutroman van Yaba Badoe, een Ghanees-Britse documentairemaker een journaliste. Met haar keuze om twee kleine onschuldige meisjes de hoofdrollen te laten spelen, geeft ze haar thriller een bijzondere soort van spanning. Met uitzonderlijke mensenkennis beschrijft ze de angsten en gedachten van Ajuba en de trotse karaktereigenschappen van Polly en de relaties van beide meisjes met hun ouders. Het mysterie van het huis en ook de psychische ziekte van Ajubas moeder geven het verhaal een bovennatuurlijke lijn, die zich vanaf het begin overal doorheen weeft.

De eenvoudige schrijfstijl en vele dialogen zorgen voor soepel leesplezier, dat, jammer genoeg, te snel tot een eind komt. Helaas verklaart het eind niet alles wat er in het boek gebeurt. Het mysterie van het huis wordt gedeeltelijk opgelost, hoe het met Ajuba verder gaat niet echt, ook al laat de auteur de lezer af en toe een kijkje in de toekomst nemen. Je wordt ertoe aangezet de puzzelstukjes zelf in elkaar te zetten.


Lees “Bloedzusters” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.