Blinde drift – Belinda Bauer

Titel: Blinde drift
Auteur: Belinda Bauer
Uitgever: Bruna Uitgevers
ISBN: 978 94 005 0764 7

Het is een snikhete dag in augustus 1998. Jack, zijn moeder en zijn twee zussen zijn samen onderweg met de auto. Tot ze autopech krijgen en ze de auto aan de kant van de weg moeten parkeren. Terwijl zijn moeder op zoek gaat naar een praatpaal, blijven Jack en zijn zussen in de snikhete wagen zitten. Als hun moeder wel heel lang wegblijft, gaan de kinderen samen op zoek.. Jack, de oudste, heeft de leiding. Ze vinden de praatpaal, maar niet hun moeder. Ze is weg. Voorgoed.

Thuis bezwijkt de vader onder het verdriet en laat de kinderen aan hun lot over. De elfjarige Jack is nu verantwoordelijk voor de opvoeding van zijn twee jongere zussen. En dit is na drie jaar nog steeds het geval. Geen gemakkelijke opdracht, want niemand mag te weten komen dat ze er alleen voor staan.

Dan ontdekt Jack op een dag wie zijn moeder heeft vermoord… 

Spannend en vlot

“Blinde drift” is een spannende thriller dat erg vlot leest. Dit komt mede door de aangename schrijfstijl van Belinda Bauer. De zinsbouw is makkelijk en begrijpelijk, en de hoofdstukken zijn precies goed van lengte. Je zit snel in het verhaal, waardoor je het boek in korte tijd wilt uitlezen. Het verhaal heeft daarnaast ook iets aangrijpend, dat je eens doet nadenken tijdens het lezen.

Het plot is logisch opgebouwd en zit goed in elkaar. Hoe moet je voor je zussen zorgen als je zelf nog maar een kind bent? Jack doet hetgeen hij kan  op zijn jonge leeftijd. Als hij op een dag te weten komt wie zijn moeder heeft vermoord, neemt hij een volwassen beslissing. Of die keuze de juiste is, valt nog te bezien…

Het einde van het verhaal mocht gerust wat uitgebreider zijn, nu blijven er toch een aantal vragen onbeantwoord.

Empathie

“Blinde drift” begint met de verdwijning van de moeder drie jaar geleden. Daarna springt het verhaal naar het heden. Daarnaast wisselen de vertelperspectieven vaak af tussen onder andere Jack, Catherine en inspecteur Marvel en zijn team. Dit zorgt dat er meerdere verhaallijnen zijn in het verhaal, die uiteindelijk wel allemaal met elkaar verweven zijn.

Een beetje teleurstellend is de uitwerking van de personages. Alle aandacht gaat naar Jack, die een eigen aansprekend karakter heeft waardoor je al snel sympathie voor hem hebt. Je krijgt een duidelijk beeld van deze jonge, magere tiener. Hoe hij voor zijn zussen zorgt, de terugkerende dromen die hij heeft over de verdwijning van zijn moeder, de vaak moeilijke beslissingen die hij neemt…

Echt heel sterk neergezet, wat een absoluut een meerwaarde is om je te kunnen inleven in het verhaal. Helaas voor ons heeft Belinda Bauer dit niet doorgetrokken naar de overige personages. Zoals bijvoorbeeld inspecteur Marvel, de eigenzinnige en overgeplaatste rechercheur moordzaken. Het blijft te oppervlakkig. De nodige diepgang ontbreekt.

Net niet

Ik heb “Blinde drift” van Belinda Bauer met veel plezier gelezen. Het is spannend verhaal waarin je eerder de beweegredenen dan wel de dader moet zoeken. Of dat is toch de opzet van het boek.  Het einde liet mij namelijk met teveel vragen achter, dus ik bleef wat op mijn honger zitten. Helaas. Ook mocht het van mij ook iets geloofwaardiger zijn, soms zijn er nét wat teveel toevalligheden. Erg jammer, want het is een thema dat veel potentieel heeft. Een gemiste kans in mijn ogen.

 

Waardering: 6,5/10


Lees “Blinde drift” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.