Bikini – James Patterson

Titel: Bikini
Auteur: James Patterson
Uitgeverij: De Bezige bij
ISBN: 978 90 234 40 666

Enige tijd terug maakte ik -per ongeluk- kennis met de schrijfstijl van James Patterson, toen ik “Cross Country” mocht lezen. Een schrijfstijl die je grijpt en waardoor je in het verhaal wordt gezogen en soms zelfs met verhoogde hartslag pagina na pagina verslindt. Dat smaakte naar meer.

Deze keer kreeg ik “Bikini” in handen. Volgens de tekst op de achterpagina gaat het over een journalist die verslag moet doen van een sensationele moord op Hawaii. Deze journalist, toevallig ex-agent, raakt betrokken op een manier waarop niemand betrokken wil worden. De flap doet je dus een boek verwachten waar een man jaagt op een seriemoordenaar, met ergens een plotwendig waardoor toch iemand anders schuldig blijkt.

Deze verwachting is helemaal fout. “Bikini” grijpt je vanaf het begin bij de strot, op een manier die erg dicht komt bij de manier waarop de psychopatische moordenaar zijn slachtoffers grijpt. Het laat je niet meer los. De moorden, en ook de “reden” daarvoor zijn zo bizar dat je als lezer af en toe pauze wilt nemen. Bovendien komt de grootste plotwending niet -zoals vaak- pas aan het einde, maar al voordat je halverwege het boek bent aangeland. Ongewild voel je mee met de slachtoffers en dan natuurlijk vooral met hoofdpersoon Ben Hawkins, die in een situatie belandt die je niemand toewenst. De angst van Ben is voelbaar. Angst voor zichzelf, maar ook voor het leven van zijn vriendin. De moordenaar wil namelijk iets van Ben, en heeft wat foto’s van diens vriendin om hem te “motiveren”.

Het boek is dus een uitermate spannend stuk leesvoer. Toch even een woord van waarschuwing vooraf: “Bikini” is bepaald niet geschikt voor jongere kinderen en mensen met een visueel ingestelde fantasie, of teer gestel. Sommige delen, waarin beschreven wordt wat de psychopaat met zijn slachtoffers doet, zijn voor dewat gevoeligere mensen ronduit walgelijk, wat dat betreft zijn de laatste cijfers van het ISBN wel héél erg toepasselijk…


“Bikini” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.