Berlijnse trilogie – Philip Kerr

Titel: Berlijnse Trilogie
Auteur: Philip Kerr
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022578582

De Berlijnse trilogie bestaat uit de volgende boeken: “Een Berlijnse Kwestie”, “Het Handwerk van De Beul” en “Een Duits Requiem“. In deze trilogie maken we kennis met de eigenwijze Bernie Gunther, een Duitse privédetective die woonachtig is in Berlijn. Hij moet als zodanig zaken moet oplossen voor en na de tweede wereldoorlog. Gedurende zijn zoektochten naar bewijsstukken ontkomt hij niet aan ontmoetingen met bekende kopstukken van de SS, zoals o.a.: Himmler, Heydrich, en Goering.

Het eerste deel, “Een Berlijnse Kwestie”, speelt zich af in 1936. De SS is in opkomst en heeft al een flinke invloed op de inwoners van Berlijn. De Olympische Spelen worden dat jaar gehouden in Berlijn en dat trekt veel bezoekers van buitenaf. Joodse winkeliers mogen geen boeken meer verkopen, maar om geen argwaan te wekken bij de bezoekers is die wet voor korte termijn opgeheven. Dit voorbeeld geeft goed de sfeer aan van de tijd waarin dit verhaal zich bevindt: Berlijn wordt steeds meer onderdrukt, maar de buitenwereld lijkt te mogen zien hoe die onderdrukking zich verder ontwikkeld.

Bernie moet in dit verhaal op zoek naar een diamantenketting die gestolen is tijdens een moord. De opdrachtgever wil verder geen onderzoek naar de moord van zijn dochter. Dit zet Bernie tot nadenken en tijdens zijn onderzoek blijkt al snel dat zijn intuïtie goed zat.

Het tweede deel is “Het Handwerk van de Beul”. Nu wordt Bernie aangenomen door de Kriminalpolizei zodat hij op zoek kan naar een seriemoordenaar die jonge Duitse meisjes vermoordt. Het is 1939 en de politieke ontwikkelingen in Berlijn hebben ervoor gezorgd dat er minder Joden in de stad wonen. Desondanks worden de Joden nog steeds als boosdoener van alle onheil weggezet, mede dankzij de opkomst van kranten zoals “Der Stürmer”. Dit is ook de reden dat de Kriminalpolizei de moorden zo stil mogelijk wil oplossen. Elke vorm van media-aandacht zal ertoe leiden dat elke Jood verdacht wordt van de moorden. Het is aan Bernie om de moordenaar te vinden zonder rumoer te veroorzaken.

Het laatste deel, “Een Duits Requiem”, speelt zich af in 1947 in Wenen. Er is niet veel meer van Berlijn over aangezien de Fransen, Britten, Russen en Amerikanen strijden om wie het nu voor het zeggen heeft. In deze tijd is de meest gestelde vraag die vrouwen elkaar stellen: “Hoe vaak?”, wat slaat op hoe vaak de vrouw verkracht is door Russische soldaten. Hierdoor verspreiden soa’s zich ook, terwijl medicijnen moeilijk te verkrijgen zijn.

Bernie wordt naar Wenen geroepen door de advocaat van een oud-collega. Deze collega zal de doodstraf krijgen als Bernie geen bewijs kan vinden dat hij de moord niet heeft gepleegd. In deze onbekende stad loopt hij tegen de nodige problemen aan, omdat ook hier een machtsstrijd gaande is tussen de Russen, Amerikanen, Britten en Fransen.

Het boek heeft een diepe indruk op mij achtergelaten. De tweede wereldoorlog heeft mij altijd gefascineerd en het was heel bijzonder om nu met een personage mee te lopen in de opkomst en de teloorgang van de Nazi’s. Dit is geen typische ‘Who did it?’-thriller en toch is het boek toch spannend. Dit komt met name door de beklemmende sfeer die zo goed door de auteur wordt neergezet. Bernie heeft een hekel aan de Nazi’s en steunt dit regime allerminst. Desondanks ontkomt hij er niet aan om de Hitlergroet te maken naar Duitsers die wel achter het Nazi-regime staan. Het gevaar ligt overal op de loer.

Uit het hele boek blijkt dat de auteur veel research heeft gedaan en dat stemt me gelukkig. Tijdens het lezen heb ik vaak internet geopend om meer informatie te krijgen over Goering, Himmler, Heydrich en Müller. Alles klopt: de manier waarop Philip Kerr de kopstukken van de SS portretteert, de tijd en omgeving waarin de verhalen zich afspelen en de politieke strubbelingen die Berlijn op de achtergrond verwoesten.

De eerste casus waar Bernie aan werkte deed me minder dan de andere twee, maar dat ligt aan mijn persoonlijke voorkeur. Bernie is een karakter waar je eenvoudig sympathie voor krijgt, al zou je soms willen dat hij zijn brutale mond hield. Al met al een echte aanrader voor lezers die geïnteresseerd zijn in dit thema maar geen zware waargebeurde verhalen willen lezen.

Waardering: 8/10


Lees “Berlijnse trilogie” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *