Beet -Marc Kerkhofs

Titel: Beet
Auteur: Marc Kerkhofs
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 978 94 921 1547 8

In “Beet” wordt beschreven hoe George werkzaam is als onderhoudsman van een carwash. Hij doet hier in avonduren zijn onderhoudsklusjes. Op een avond hoort hij in de waterput een vreemd sissend geluid en schrikt. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt tot zijn schrik een beest dat hij niet kent. Als hij het begint te voeren houdt het beest op met grommen en George wordt erdoor gefascineerd en verteld zijn vrouw Diana over het beest, dat hij Splinter noemt. Op zijn werk verteld hij dat er grote ratten zijn. Op een dag vinden ze een doodzieke Splinter in hun tuin en verzorgen het.

“Dat beest is hiernaartoe gekomen, omdat jij het een paar keer gevoerd hebt. Het vertrouwt jou. Ze scheurde de sneden brood in stukken, gooide ze in de kom. Kom jongen, eet dat op. Zeg jij ook eens iets, George. (p.57)

Maar George vertrouwt het beest niet. “Didi kijk je een beetje uit morgen? Stel dat het beest je bijt”. Ga jij me vertellen hoe ik met dieren moet omgaan, townboy? (p.57)
Als zijn vrouw gebeten wordt, komt hun relatie onder druk te staan. “Ze veranderde, vond hij. Haar gelaatstrekken werden scherper en soms zag hij een koortsachtige blik in haar ogen. Je doet zo anders, Didi. Ik herken je bijna niet meer. Ik? Jij doet raar? ( p.112)

George wordt somber en loopt te tobben. “Hij miste zijn vrouw enorm en de ….de feeks die ervoor in de plaats was gekomen ontnam hem zijn slaap en zijn eetlust. (p.113)
George komt uiteindelijk tot een theorie over wat de beet bij een mens doet; “Hoe lelijker, hoe beter en hoe mooier, hoe slechter”. (p.179) Dit resulteert in een erg drastische maatregel, die je niet aan ziet komen.

Marc Kerkhofs heeft een vlot verhaal geschreven met een lange spanningsboog, dat je in een adem uit wilt lezen. Een mooi opgebouwd plot en goed uitgewerkte karakters, zoals bijvoorbeeld Diana, de dierenvriend en George die onderzoekt wat er precies aan de hand is en het wil verhelpen. Als ik de veranderingen zou beschrijven wordt teveel verklapt van het verhaal.

Waardering: 8/10


Lees “Beet” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

2 reacties

  1. Dag Joke. Erg blij met deze recensie. Niet alleen voor je waardering maar ook dat ik er blijkbaar in geslaagd ben je enkele fijne (lees)uren te bezorgen! Ik vroeg me af of je het goed vind dat ik citeer uit je recensie om een template te maken, zodat ik mijn boek beter kan promoten. Kijk uit naar je reactie! Vriendelijke groeten, Marc Kerkhofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.