Basta – Jet van Vuuren

Titel: Basta
Auteur: Jet van Vuuren
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1726 0

Jet van Vuuren (pseudoniem van Hennie de Groot) staat bekend staat bekend als de populairste schrijfster van “oer-hollandse thrillers”. Na de een dozijn bestsellers is “Basta” haar dertiende thriller.
In dit boek van Jet van Vuuren gaat het over Lynn. Ze is stiefmoeder van twee puberdochters en  zit tot over haar oren in de stress. Op een avond heeft ze een auto-ongeluk waarbij één haar stiefdochters gewond raakt. En alsof de stress nog niet genoeg is, komt er ook nog een telefoontje uit Drenthe. Haar tante, nu vier jaar vermist, had daar een chalet. En de eigenaar van het vakantiepark wil weten wat daar mee moet gebeuren en wanneer dat eindelijk gebeurt.

Lynn besluit naar Drenthe te reizen, waar ze in het chalet haar intrek neemt. Al snel ontdekt ze dat er jaren terug iemand omgekomen is bij een scoutingkamp. De eigenaar van het vakantiepark is vijandig naar Lynn, omdat hij haar tante van betrokkenheid verdenkt. En ook de oud-rechercheur in het chalet naast dat van Lynn heeft zo haar theorieën.

En zoals dat dan gaat in dit genre, komt Lynn er al snel achter dat iedereen geheimen heeft en dat niets is zoals het lijkt.

Cliché

Als je denkt dat de vorige zin een enorm cliché is, dan heb je gelijk. En ik heb hem er ook bewust neergezet. Want hoewel alles in dit boek zit wat er in een thriller hoort te zitten, heeft Jet van Vuuren me met “Basta” nauwelijk weten te boeien. Een plottwist op ongeveer 2/3e van het boek? Check. Bedrog? Check. Een ontknoping die verrast? Yep, ook aanwezig.

Maar op geen enkel moment bij het lezen van dit boek denk ik: “Wow, dit zag ik niet aankomen”. Lynn, de hoofdpersoon, weet op geen enkel moment enige emotie bij me op te roepen (terwijl ik toch écht wel weet hoe het is om te maken te hebben met een stief-kind dat de “jij bent niet mijn mamma/pappa”-kaart speelt).

Had ik dit boek niet gekregen om te recenseren, dan had ik waarschijnlijk pagina 50 nooit bereikt (en dus de plotwendingen nooit meegekregen). Het is allemaal net even te gezapig. Lynn wordt net even teveel als slachtoffer neergezet, waardoor ze onecht overkomt.

Misschien heb ik net de pech dat ik een mindere thriller van Jet van Vuuren  als eerste kennismaking kreeg. Misschien was de rest van haar werk spannender. Aan de andere kant, onze recensent Joke heeft eerder “Liegbeest” van Jet van Vuuren gerecenseerd. Haar oordeel over dat boek was genuanceerd. Ze was positief over bepaalde onderdelen, maar ook zij vindt dat het boek nooit “echt spannend” werd.

En voor een thriller is dat toch best wel een heel basaal vereiste.

Waardering: 5,5/10


Lees “Basta” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.