Bahama Crisis – Desmond Bagley @boekerij

Titel: Bahama Crisis
Auteur: Desmond Bagley
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 529 5216 6

“Bahama Crisis” is een ouwetje, maar dat valt eigenlijk amper op. Het enige waardoor je merkt dat het boek oorspronkelijk uit 1980 komt (vertaald naar het Nederlands in 1987) is doordat er nooit gegoogled wordt en men nog gebruik maakt van telefooncellen. Maar verder blijkt “Bahama Crisis” ongewoon goed houdbaar.

Het boek draait om Tom Magnan. Hij is steenrijk geworden doordat hij als een van de eersten de potentie van de Bahama’s als toeristenoord zag. En nu gaat hij een grote slag slaan. Het toerisme op de Bahama’s gaat een nieuwe tijd tegemoet. En dan verdwijnt zijn boot, met aan boord zijn schipper (en goede vriend), zijn vrouw en zijn dochter. En dat is nog maar het begin van de ellende.

In de tijd die volgt wordt het eiland geteisterd door branden, ontvoeringen, rellen en epidemieën. Steeds meer ontstaat het gevoel dat er verband tussen de voorvallen bestaat. Iemand wil iets. Maar wat? Is Tom Magnan het doelwit? Of speelt er iets groters?

“Bahama Crisis” begint een beetje twijfelend, alsof Bagley niet zo goed wist welke kant hij op wilde. Het had wat van een thriller, het had wat van een drama. Maar dan wordt duidelijk waar het heen moet, en wordt je meegesleurd in de stroomversnelling van gebeurtenissen. Snel geschreven, spannend en boeiend. Het enige minpuntje waar ik tegenaanloop is de snelheid waarmee Magnan het verlies van vrouw en dochter lijkt te verwerken. Woede, die is zichtbaar, maar verder pakt Magnan het leven onwaarschijnlijk snel weer op. En het rouwproces van zijn overlevende dochter blijft sowieso geheel buiten beeld. Maar misschien is dit een bewuste keuze van de schrijver, om dat deel niet te belichten.

Waardering: 7/10


Lees “Bahama Crisis” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.