Amsterdam 3: Het derde zusje – David Hewson

Titel: Het derde meisje
Auteur: David Hewson
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7584 0

Het blijft apart, een thriller die -geschreven door een Amerikaan- zich afspeelt in Nederland. De hoofdpersoon is inspecteur Vos, die we al kennen van “Het verkeerde meisje”  en “Poppenhuis”.

Hoewel Vos voor de Amsterdamse politie werkt, ligt de focus in dit boek op een ander decor: Volendam en Marken. In Volendam werd tien jaar geleden een aantal moorden gepleegd. Een jong meisje (deel van een drieling) en haar ouders werden vermoord, net als een beroemde muzikant uit het dorp. De andere twee zusjes van de drieling zitten sindsdien in een instelling in Marken, waar ze psychische hulp krijgen.

En nu is het moment daar dat de behandelend psychiater hen klaar acht voor terugkeer naar de samenleving. Maar nog op weg naar de tijdelijke woning verdwijnen de twee. Hun begeleider wordt later dood aangetroffen op het terrein van de instelling in Marken.

Toevallig werd de Amsterdamse politie iets ervoor gebeld door iemand die kennelijk iets kwijt wilde over de moorden van een decennium geleden. Vos krijgt de opdracht de meiden te vinden, maar zich niet met die oude moordzaak te bemoeien. Helaas lukt dat niet, want de verdwijning houdt nauw verband met de gebeurtenissen in het hier en nu. Gebeurtenissen die terug te leiden zijn op vreemde geheimen in Volendam, die ook in de instelling hun gevolgen hadden. De directie van de instelling lijkt iets te verbergen. En zelfs de commissaris lijkt liever geen oude koeien uit de sloot te halen.

Wat is er aan de hand?

Die vraag blijft je 400 pagina’s bezig houden. Op geen enkel moment kreeg ik het gevoel dat snapte hoe het zat. De hele tijd blijft er iets wringen. Elke theorie loopt ergens vast. Losse eindjes blijven je in het gezicht waaien. Natuurlijk weet je dat er een ontknoping aan zit te komen, maar hoe dichter je bij het einde van het boek komt, hoe vager het allemaal wordt. Tot je uiteindelijk tot de ontdekking komt hoe het echt zit.

Het verhaal zit goed in elkaar, en Hewson beschrijft de omgeving met veel details. Dat is best apart. Wanneer het gaat om verre oorden is het prettig om een sfeerbeeld te krijgen. Ook is het fijn om een idee te hebben hoe de omgeving eruit ziet, waar plaatsen ten opzichte van elkaar liggen. Maar voor Nederland lijkt het soms wat overdreven. Tegelijkertijd is het fascinerend te zien welke dingen Hewson benoemt en welke niet. De blik van een buitenstaander kan soms bijzonder licht werpen op het vertrouwde.

Het boek leest lekker weg. Het houdt je nieuwsgierig. Een kanttekening is er echter wel te maken; één element van het verhaal neemt een nogal cruciale rol in, maar komt wat gemaakt over. Het ligt er net een beetje te dik bovenop wat het effect hiervan zou moeten zijn, maar het explosieve effect dat zou kunnen volgen blijft uit. Helaas. Want als dat bommetje gebarsten was, had het nog een stuk heftiger kunnen worden.

Waardering: 7,5/10


Lees “Het derde zusje” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.