Als ik weg ben – Laura Lipmann

Titel: Als ik weg ben
Auteur: Laura Lippman
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7214 6

Laura Lippman is het soort auteur dat er van houdt om veel lijntjes uit te gooien. In “Verdwenen Zusjes” leidde dat tot een zwaar misleidde lezer, die het allemaal te doorzichtig vond. Tot de ontknoping, die een lyrisch eindoordeel opriep.

Ook in “Als ik weg ben” wemelt het ook van de lijntjes. Bambi, wier man Felix is weggelopen om onder een gevangenisstraf uit te komen. Julie Saxonie, de minnares van Felix die op een dag verdween en wie 15 jaar later vermoord bleek te zijn. En de drie dochters, elk met hun eigen sores. Dan is er ook nog Sandy Sanchez, de rechercheur die de Cold Case oppikt. Ook hij heeft een hele voorgeschiedenis, die voor het genre eigenlijk een cliché is: gedoe in de familie. Alleen geen scheiding, maar een overlijden.

De lijntjes die Lippman in “Als ik weg ben” introduceert leiden echter niet tot een positieve verrassing. Het lijntje-Sanchez voegt eigenlijk niet eens zo veel toe aan het hele verhaal. En veel andere lijntjes werken vooral verwarrend. Geweldig voor mensen die fan zijn van soaps, of -meer literair- de Tolstois van deze wereld. Maar voor een thriller is spanning essentieel.  Voor spanning moet de lezer zijn fantasie aan het werk kunnen zetten. Mijn brein was teveel bezig om alle dochters en diens respectievelijke (ex-)echtgenoten uit elkaar te halen. Hierdoor kon ik er gewoon niet in komen.

Jammer, want dat Lippman kan schrijven heeft ze bij “Verdwenen zusjes” laten zien. Hopelijk blijkt “Als ik weg ben” de uitzondering, en “Verdwenen zusjes” de regel.

Waardering: 5/10


Lees “Als ik weg ben” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.