Alle slechte meisjes – Chris Whitaker

Titel: Alle slechte meisjes
Auteur: Chris Whitaker
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 1026 5

Een dreigende, donkere wolk hangt boven het stadje Grace… Letterlijk en figuurlijk.

De 15-jarige Summer Ryan is een meisje uit Grace, Alabama. Ze is bij iedereen in haar woonplaats geliefd. Summer lacht tegen iedereen, is een voorbeeldige leerlinge en is een enorm getalenteerde celliste. Haar tweelingzus Raine is als het ware haar tegenpool, altijd rebels en opstandig.

Dan verdwijnt Summer. Ze is al het zevende meisje uit de streek dat plots verdwijnt. De politie heeft de nodige moeite om de onrust in het stadje onder controle te krijgen. Sheriff Black vermoedt dat Summer vrijwillig is weggelopen, ze liet immers een briefje achter. Raine is het daar echter niet mee eens. Ze is ervan overtuigd dat er iets met haar zus is gebeurd. Ze gaat daarom op onderzoek uit, samen met Noah en Purv. Want ze wil koste wat het koste haar zusje terugvinden. 

Psychologische thriller

“Alle slechte meisjes” is een psychologische thriller met een bovennatuurlijk tintje. Het is het tweede boek van Chris Whitaker. Zijn eerste boek is echter nooit in het Nederlands vertaald. De kerk en het thema geloof spelen een grote rol in het verhaal, samen met bijpassende thema’s. Dit maakt het boek erg actueel, gezien de ontwikkelingen van de dag van vandaag.

“Alle slechte meisjes” heeft een wat duistere setting. Het verhaal begint ook wat complex, vooral door de introductie van heel veel personages. Sommigen spelen een grote rol in het verhaal, andere een kleinere. Het is in het begin alsof de helft van het stadje voorbij komt. Dat maakt het moeilijk om de verhaallijn goed te volgen. Jammer, want de spanning zit er verder wel degelijk in.

Wisselende perspectieven

Het verhaal wordt geleidelijk aan opgebouwd. De verhaallijn gaat zowel over de verdwijning van Summer en de zoektocht naar haar, als over het leven van Summer vóór ze verdween. Deze verschillende verhaallijnen wisselen elkaar af. Wanneer Summer aan het woord is, is het vertelperspectief de ik-vorm. De andere hoofdstukken zijn in de derde persoon geschreven. Deze hoofdstukken hebben een titel die betrekking heeft op het betreffende hoofdstuk, wat wel leuk is.

Chris Whitaker heeft een aangename schrijfstijl. “Alle slechte meisjes” leest vlot. Dit komt onder meer door de afwisseling tussen korte en langere hoofdstukken. In de langere hoofdstukken wordt er wel gewisseld tussen de verschillende personages. Dit maakt het lezen in het begin wat ingewikkeld. Verder zit de spanning er in het begin zeker in, alleen stagneert deze na een tijdje. Het natuurgeweld op het einde zorgt voor een opleving van de spanning en stuwt het boek verder tot het einde.

Juiste toon

Doordat er zo’n overvloed aan personages is, is het onmogelijk om al deze personages goed uit te werken. Chris Whitaker slaagde er wel in om een duidelijk beeld te schetsen van de belangrijkste personages, maar de evolutie ervan ontbreekt grotendeels. En dat maakt het moeilijker om je ten volle in te leven in de personages. Dit is een beetje een gemiste kans, want het had het verhaal nog boeiender gemaakt. Gelukkig is de setting en de sfeer van het verhaal prima, waardoor je als lezer het boek met de juiste toon kunt lezen.

Speciaal en duister

“Alle slechte meisjes” is een boek dat mij nog een tijdje zal bijblijven. Vooral om zijn speciale karakter en sfeer. Duister en een tikkeltje bovennatuurlijk. Godsdienst staat centraal, en daarrond is het verhaal verweven. Goed en kwaad, God en duivel,… De donkere wolk hing hier letterlijk i.p.v. figuurlijk boven het stadje. Wat voor dat mysterieuze effect zorgde. Niet 100% mijn ding dit thema, geef ik eerlijk toe, al kon ik het verhaal op zich zeker wel smaken. De wisselende verhaallijnen zorgden ervoor dat ik toch wou verder lezen en weten wat met Summer en de andere meisjes was gebeurd. En dat zat gewoon goed in elkaar.

Waardering 6,5/10


Lees “Alle slechte meisjes” zelf!

https://partner.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=679&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Falle-slechte-meisjes%2F9200000095274498%2F&name=LekkerLezen&subid=Severine

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.