Alarmfase rood – Tess Gerritsen

Titel: Alarmfase rood
Auteur: Tess Gerritsen
Uitgever: The House of Books
ISBN: 978 90 443 0133 0

“Alarmfase rood” van Tess Gerritsen (originele titel “Gravity”) wordt door de uitgever beschreven als “een bloedstollende thriller”. In het boek draait het om Emma Whatson, arts en astronaut, die op het punt staat om een zeven jaar oud huwelijk met Jack McCullum te beëindigen. Beiden zijn ze ervan overtuigd dat dit de juiste beslissing is. Ook Jack was vroeger astronaut, maar zijn droom om in de ruimte te komen is door de ontdekking van een niersteen aan duigen geslagen.

De twee hebben moeite om met elkaar om te gaan. Dan wordt Emma vervroegd de ruimte ingestuurd, om iemand anders te vervangen. Samen met de bemanning vliegt ze naar het International Space Station (ISS) waar ze de nodige experimenten moet uitvoeren. Dan wordt een van de astronauten ernstig ziek. Zeer ernstig ziek. Een eencellig organisme vermenigvuldigt zich in razend tempo en infecteert de astronauten, waarvan de één na de ander overlijdt.

Om de wereldbevolking niet in gevaar te brengen, mag NASA de astronauten niet terug laten komen. Jack, die inmiddels ontdekt heeft nog altijd van zijn vrouw te houden, probeert dit met alle macht te veranderen.

“Alarmfase rood” leest voor mij vanaf pagina één als een film. Sterker nog, ik lees hem niet, ik beleef het. Ik zie de beelden voor me, met zo een sterke emotie, dat ik het idee heb dat ik hiervan ooit een film heb gezien. Anderen die het boek ook gelezen hebben beamen dit. Op zich niet vreemd, want de filmrechten zijn verkocht, dus waarschijnlijk héb ik de film ook gezien. Maar zoals zo vaak: het boek is beter.

Normaal gesproken zou je zeggen dat een thriller, als hij goed geschreven is, een echte pageturner is. Bij dit boek is dat anders. Gerritsen weet een verhaal neer te zetten dat zó spannend is, dat ik elke pagina opnieuw twijfelde. Wil ik verder lezen? Wil ik wel weten wat er nu weer gebeurt? Durf ik het aan? De beschrijving van het ziektebeeld is zo plastisch, en met zo een spanning, dat mijn maag regelmatig in de knoop schoot.

Ongelooflijk, dat een boek dit kan veroorzaken!


Lees “Alarmfase rood” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.