Akte van Berouw – Chris Houtman

Titel: Akte van Berouw
Auteur: Chris Houtman
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1345 3

Het Vaticaan en de RK kerk zijn een mooie achtergrond om een thriller te ondersteunen. Zat “haakjes”, tenslotte: financiële malversaties bij de Vaticaanbank, kindermisbruik door priesters, Opus Dei en natuurlijk Games of Throne-achtige machtsspelletjes. Chris Houtman brengt al deze elementen op verrassend vloeiende wijze samen in een spannend verhaal.

Zo is er Martin Hochstetler, de commandant van de Zwitserse Garde. Hij is verantwoordelijk voor de beveiliging van de Paus, wat wordt bemoeilijkt doordat de nieuwe Paus echt een man van het volk wil zijn. Een mislukte aanslag brengt nare herinneringen bij hem naar boven. Reden om een tandje bij te schakelen. Dat de Paus de Kerk wil hervormen én de corruptie binnen de Kerk aan de kaak stelt, maakt het er niet bepaald makkelijker op.

Misbruik in de kerk kerk

Ondertussen ontdekt Jaap Hofhuis, pastor bij een Nederlandse kerk in Rome, waarom zijn vader zo boos op hem was toen hij zijn Roeping vond. Zijn vader, net overleden, was een van de misbruikslachtoffers. Samen met goede vriendin Margriet, en zijn ex-verloofde Brigitte, probeert hij gerechtigheid te zoeken.

Ondertussen probeert Opus Dei om het werk Gods te doen en de anti-Paus te vervangen door iemand die wat traditioneler is in zijn denkbeelden.

Vloeiende verhaallijnen

In “Akte van Berouw” komen dus een aantal verhaallijnen voor. Chris Houtman weet te voorkomen dat het een onbegrijpelijke kluwen wordt. Hij brengt de verhaallijnen op logische plekken samen en laat ze net zo makkelijk samenkomen als uiteenlopen. Daarbij schuwt hij het niet om een aantal “vaste waarden” in boekenland met voeten te treden. Zonder spoilers weg te geven, zijn er een paar gebeurtenissen die je als lezer niet verwacht, puur omdat een andere schrijver waarschijnlijk de veiliger keuze had gemaakt.

Chris Houtman is dan wel niet te vergelijken met die andere thriller die zich in het Vaticaan afspeelt, maar “Akte van Berouw” is absoluut de moeite van het lezen waard. Het geeft een inkijkje in de Katholieke wereld (voor mij als “heiden” erg interessant). Maar vooral is het een lekker stukje vermaak.

Waardering: 7,5/10


Lees “Akte van Berouw” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.