Achtervolgingsdrift – Dinie Bell

Titel: Achtervolgingsdrift
Auteur Dinie Bell
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 978 90 81 483 896

In “Achtervolgingsdrift” krijgt José  na haar scheiding te maken met een stalker. Wat begint met briefjes met uitgeknipte letters wordt van kwaad tot erger. Wat ze niet kan bevroeden is wat het verleden van haar moeder Jeanne hiermee van doen heeft.

Met terugblikken in de tijd leren we ook Jeanne kennen: een rijkeluiskind dat op veertienjarige leeftijd zwanger raakt. De vader van het kind vertrekt met de noorderzon en uiteindelijk sturen de ouders van Jeanne haar nar een kostschool.  Niet echt de locatie waar de nuffige Jeanne graag is. Haar enige vertier zijn de jongens. Toch krijgt ze er een verhouding met Marius, een van haar docenten. Zodra ze eenentwintig is trouwen ze en al spoedig wordt José geboren. Niet echt volgens plan van Jeanne.

Dinie Bell  houdt de lezer tot het laatste moment in spanning over de stalker en de beweegredenen. “Achtervolgingsdrift” komt in het begin niet echt lekker op gang, doordat de korte stukjes uit het heden van José worden afgewisseld met lange stukken uit de jeugd van Jeanne. Het duurt een tijdje voor de verhoudingen tussen het heden en het verleden helderder worden. Pas dan komt er begrip voor José en kan je meer met haar gaan meeleven. Dat blijft ingewikkeld, doordat de vrouw erg naïef wordt neergezet en het lijkt te moeten hebben van haar daadkrachtige dochter, altijd paraat staande vader en jeugdvriend Hans  om haar leven een beetje structuur te geven.

Toch weet Bell de lezer uiteindelijk mee te trekken in het verhaal. Ze krijgt het voor elkaar dat je net als tuinman Hans graag Jeanne een draai om de oren wilt geven, Marius stevig door elkaar wilt rammelen om de roze bril af te zetten en zijn rug te rechten.

Helaas ontbreekt dan op blz. 228 een stukje tekst. Door een drukfout (?) word je even een paar regels terug in het hoofdstuk geplaatst, waarna het verhaal doorloopt. Het gaat om een regel of drie, die niks cruciaals vertellen, maar storend is het wel.

Zoals gezegd, ik heb de ontknoping niet geraden (zelfs niet door al eerder vooruit te blikken achterin het boek). En dat maakt het uiteindelijk dan weer eind goed, al goed.
Waardering: 7 /10


Lees “Achervolgingsdrift” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *