Aan het einde van de wereld – Kristin Hannah

Titel: Aan het einde van de wereld
Auteur: Kristin Hannah
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7379 2

Heb je er wel eens over gedacht om alles achter te laten en ergens in de rimboe een huisje te bouwen? Ik wel. Maar na lezing van “Aan het einde van de wereld” weet ik niet of dat wel zo een goed idee is…

Deze nieuwe roman van Kristin Hannah begint in 1974. Ernt Allbright heeft in Vietnam het nodige voor de kiezen gekregen. Door zijn trauma’s kan hij geen baan behouden en hij trekt met zijn vrouw en dochter van stad naar stad. Totdat hij van een oude legermaat een huis in Alaska erft. Van de ene op de andere dag trekken ze naar een gebied dat zelfs volgens de bewoners het einde van de wereld is.

Het gezin wordt snel opgenomen in de hechte gemeenschap, waar iedereen elkaar helpt. Zelfs mensen die elkaar niet liggen helpen elkaar, want dat is pure noodzaak als je wilt overleven. Dochter Leni van dertien begint goede hoop te krijgen dat dit inderdaad het nieuwe begin is wat ze zo hard nodig hebben.

Maar als de dagen korter worden en het gezin door het weer steeds meer gedwongen wordt om binnenshuis te blijven beginnen de nachtmerries terug te komen. Leni begint te beseffen dat Alaska gevaarlijk is, vanwege ijs, beren en wolven. Maar het echt grote gevaar? Dat woont bij hen in huis.

Hannah Kristin slaagt er met “Aan het einde van de wereld” in om een mooie schets te zetten van hoe zwaar het leven in pioniersgebied is. Ze plaatst het gezin in een historische context, maar toch voelt het boek eigenlijk nergens gedateerd aan. Goed, niemand heeft een mobiele telefoon, maar die mis je helemaal niet. Goede kans dat er nog steeds geen netwerk in grote delen van Alaska is. Het is best knap om een boek heel duidelijk in een voorbije periode te plaatsen en dan toch een tijdloos verhaal neer te zetten.

En tijdloos is het verhaal zeker. Het is een verhaal van oorlogtrauma’s, van liefde, van een hang naar avontuur, naar een puurder leven. Tegelijkertijd is het een verhaal over saamhorigheid en gemeenschap, maar ook van een duidelijk schisma tussen hen die willen moderniseren en hen die het zo wel mooi vinden. Het is een coming-of-age en het is een thriller. Het is een mooi verhaal over ware liefde, het is een hartverscheurend verhaal over de rauwe kanten van liefde. Het is een boek waarbij de tranen rijkelijk vloeien – meer bij mij als lezer dan bij de personages.

“Aan het einde van de wereld” is gewoon helemaal het einde.

Waardering: 9,5/10


Lees “Aan het einde van de wereld” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.