De Wereld (Atlantis 3) – A.G. Riddle

Titel: De Wereld
Auteur: A.G. Riddle
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7261 0

De verwarring begon al bij “De Oorsprong”. Vervolgens kwam daar “Het Virus” waarin de verwarring over goed en slecht voorduurt. En nu is er dus “De Wereld”, waarin Riddle er een schepje bovenop doet.

Dit slotdeel van de trilogie speelt zich grotendeels af in de ruimte. Daardoor zou het een heel ander boek kunnen zijn dan de eerste twee. En ergens klopt dat wel, maar de overeenkomsten zijn duidelijk. Het blijft allemaal verwarrend. Aan de ene kant Kate en David die tegen Dorian vechten. Beiden weten zeker dat ze de mensheid proberen te redden. Maar Dorian begint wel te twijfelen aan de enige overgebleven Atlantiër, Ares. Spreekt hij wel de waarheid over de Grote Vijand? En Ares, ja. Ook Ares doet wat hij doet omdat hij de mensheid wil redden.

En toch staan ze elkaar continue naar het leven. Het is een bizarre strijd, waar zwart/wit niet bestaat. Eerder zitten we te kijken naar vele tinten grijs. De oorlog zoals Riddle die beschrijft komt overtuigend over, doordat alle partijen ervan overtuigd zijn dat juist ZIJ voor de goede zaak staan. Je wordt er tureluurs van, want het ene moment denk je dat de een gelijk heeft, het andere moment de ander. Het is al net zo verwarrend als hoe ik me een echte oorlog voorstel.

Voor de goed verstaander heeft Riddle trouwens ook een beetje maatschappijkritiek in zijn boek verwerkt. Maar deze springt niet heel erg in het oog en verstoord de spanning in ieder geval niet.

Ongeveer 30 pagina’s voor het einde begon ik me af te vragen hoe deze trilogie in hemelsnaam zou moeten eindigen. Geen vreemde vraag, getuige het nawoord. Daar zegt Riddle: “Ik heb me op allerlei manieren afgevraagd welke kant het op moest met het verhaal.” Misschien heeft dat bijgedragen aan de spanning. Want een schrijver die niet weet hoe het gaat aflopen, zal in ieder geval geen al te evidente hints droppen, of zelfs “naar het einde toeschrijven”.

Het is hem in ieder geval wel gelukt. “De Wereld” is een waardige afsluiter van een uitermate verwarrende, doch boeiende, reeks science-fiction boeken. Misschien niet voor het grote publiek bedoeld, maar voor de liefhebber een absolute parel. Riddle hierover: “Ik ben geneigd alles of niets te spelen. In dit geval wilde ik liever een boek schrijven waar een kleine groep fans heel erg van zou houden dan een roman die een heel grote groep lezers wel aardig zou vinden. Dat is wat ik als lezer ook graag wil. Een schrijver moet ervoor gaan.”

Riddle is ervoor gegaan.

Waardering: 9/10


Lees “Atlantis 3: De Wereld” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.