Terra 7(1): Het Groene Kristal – Esther Wagenaar

Titel: Terra 7, boek 1: Het Groene Kristal
Auteur: Esther Wagenaar
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN: 978 94 913 0076 9

We schrijven ergens eind 27e eeuw. Omdat de mensheid de Aarde min of meer vernietigd had, stond het voortbestaan van de soort op het spel. Daarom besloot men een paar eeuwen geleden 6 andere planeten te koloniseren. Vijf van die kolonisaties mislukten, terwijl op Aarde een vreedzame en duurzame samenleving ontstond. Alleen het lot van Terra 7 is onbekend. Daarom wordt er een verkenningsmissie gestuurd.

Terra 7 zou het toonbeeld van de ideale samenleving moeten zijn, maar dat dit niet lukt blijkt al snel wanneer het ruimteschip dat de verkenning uitvoert uit de lucht geschoten wordt. De inzittenden ontdekken al snel dat Terra 7 verre van paradijselijk is. Onderdrukking en oorlog zijn hier de gewoonste zaak, zoals dat op Aarde eeuwen geleden ook het geval was.

De Aardlingen raken al snel verstrikt in het conflict op de planeet, al is het maar om hun eigen overleven veilig te stellen. Daarbij komen ze diverse ongebruikelijke gebruiken tegen, waarmee auteur Esther Wagenaars op niet al te subtiele wijze kritiek uitoefent op hoe wij onze maatschappij hebben ingericht.

Genderongelijkheid, racisme, religieus fanatisme, zelfs een vorm van kolonialisme en nationalisme komen in dit eerste deel van de Terra 7-serie naar voren. Maar ook: het overwinnen van tegenstellingen en vooroordelen, waarmee Wagenaars ons een boodschap van hoop meegeeft. Hoewel, dat overwinnen van decennia van indoctrinatie gaat de personages soms wel iets té makkelijk af. Ik vraag me af of dat in het echt ook zo makkelijk zou gaan.

Denk nu echter niet dat “Terra 7” een activistisch boek is. Alles wat Wagenaars aanvoert staat wel degelijk in dienst van de verhaallijn, waarin ook de nodige liefdes-perikelen zijn opgenomen.

“Terra 7: Het Groene Kristal” leest lekker weg. Toch merk ik dat mijn aandacht aan het eind steeds vaker wegdrijft. Misschien omdat het “soap-gehalte” steeds meer toeneemt, of omdat de verhaallijn rondom de Laban (de Uitverkorene) iets te voorspelbaar is. Of misschien ligt het aan mijn stemming. In ieder geval laat het boek me wel achter met een “meh-gevoel”. Leuk leesvoer, maar of ik hier nu echt een hele trilogie van ga lezen? Ik weet het nog niet zo net…

Waardering: 7-/10


Lees “Terra 7(1): Het Groene Kristal” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.