Slapende Reuzen – Sylvain Neuvel

Titel: Slapende reuzen
Auteur: Sylvain Neuvel
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1311 8

Eindelijk heb ik weer eens de tijd om een boek te lezen. Alleen…zoveel tijd kost het niet om de 300 pagina’s van “Slapende Reuzen” door te komen. Maar laten we bij het begin beginnen.

Een zevenjarig meisje rijdt met haar nieuwe fietsje door het bos, en stort ineens in een diep gat. Uren later wordt ze wakker en ziet ze hulpdiensten aan de rand van het gat naar beneden staren. De verbazing is groot, want ze ligt in een perfect vierkant gat, met wanden die zijn bedekt met lichtgevende symbolen. En de vloer is een gigantisch hand, van ruim zes meter.

Zeventien jaar later is dat meisje, Rose Frankling, natuurkundige. Ze doet onderzoek naar deze vreemde hand die alle weten van de fysica tart. Het materiaal is bijzonder zeldzaam, het gewicht van het object is veel te laag voor de omvang en zo zijn er nog meer theoriën. Maar eigenlijk tast iedereen in het duister.

Franklin stelt een team samen voor een nieuw onderzoek. En dit keer maakt ze wél vorderingen. De vraag komt al snel op: is dit ding wel van deze wereld?

Neuvel heeft ervoor gekozen zijn verhaal niet te vertellen, maar het “toegankelijk te maken”. Daartoe gebruikt hij geen gewone hoofdstukken, maar transcripts van interviews, audiodagboekfragmenten en mediaverslagen. Door deze ongebruikelijke invalshoek krijgt het verhaal een laagje “officieel-heid” dat toevoegt aan de spanning.

Ondanks deze wat bureaucratische format, komen de personages tot leven. We leren hen kennen en in hen geloven. Hoewel het liefdeselement, zo essentieel voor de voortgang van het verhaal, iets meer uitdieping had kunnen gebruiken. Op dat element ontbreekt een stukje motivatie. Aan de andere kant, Neuvel blinkt niet uit in het uitdiepen van de psychologische achtergronden van de betrokkenen. Integendeel: hij biedt ons een mooi blanco vel papier, dat we als lezer zelf mogen invullen. Mede daardoor worden de personages begrijpelijk. Pietje doet A, dat zal wel zijn omdat… onbewust lees je het boek op deze manier. Alleen bij dat liefdesverhaal blijf ik dus even hangen, omdat ik die denkwijze kennelijk niet beheers.

Is dat hinderlijk? Nou nee. Want “Slapende Reuzen” is niet bedoeld als een grootse Roman, die in de traditie staat van de Grote Schrijvers”. Dit boek, of althans, de serie van twee, lijkt meer in de traditie te staan van de Twilight Zone, de X-files, of (we zijn tenslotte een boekensite) de Wayward Pines-serie van Blake Crouch. Binnen die traditie, is “Slapende Reuzen” van Sylvain Neuvel een erg boeiende en spannende aanwinst.

Waardering: 8/10


Lees “Slapende Reuzen” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.