Prinses van Duin – Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Titel: Prinses van Duin
Auteur: Brian Herbert & Kevin J. Anderson
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5345 9

“Prinses van Duin” lag al een paar maanden op me te wachten. Toch kon ik me er maar niet toe zetten om eraan te beginnen. Want dit boek, dat plaatsvindt in de periode tussen “Duin Messias” en “Kinderen van Duin” wordt niet geschreven door Frank Herbert, maar door diens zoon en een co-auteur waar ik nog nooit van gehoord had.

Duin is het eerste science fiction boek waar ik enorm enthousiast van werd. De gehele ecologie, het politieke systeem, een heel universum vloeide uit Herberts type machine. Dan kan zo een boek door een stel anderen toch alleen tegen vallen? Het stomme was dat ik dat eerder al dacht, namelijk toen ik Paul van Atreideslas. Maar dat boek beviel toen zo goed, dat ik al helemaal vergeten was dat het niet van Frank Herbert zelf was. Om mezelf even te citeren:

(…)als vervolg op Duin is het boek vele malen beter en plezieriger te lezen dan enkele vervolgen die Frank Herbert zélf schreef.

 

En nu begon ik dus in “Prinses van Duin”. Paul Atreides/Mua’dib was al blind geworden door een aanslag, en besluit zich terug te trekken in de woestijn. Hij verdwijnt van het toneel en zijn zus, Alia, moet het Keizerrijk zien te besturen. Hierbij moet ze op een wankel koord balanceren. Aan de ene kant moet ze Paul de Mythe in stand houden, maar aan de andere kant moet ze alles op alles zetten om te voorkomen dat de religieuze fanatici doorslaan.

Wat volgt is 450 pagina’s van politieke intriges, met plannen binnen plannen, samenzweringen en grote verrassingen. Dit boek is moeilijk samen te vatten. Maar het leest als een trein en zit vol verrassingen. 450 Pagina’s en het kostte me slechts drie avonden om het helemaal te verslinden. Was ik er maar eerder aan begonnen.

Ook “Prinses van Duin” is een waardiger vervolg dan de oorspronkelijke vervolgen zelf. Brian Herbert heeft veel geleerd van zijn vader, en heeft diens vaardigheden verder aangescherpt. Een absolute aanrader.

Lees “Prinses van Duin” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.