Over seks gesproken – Bram Bakker

Titel: Over seks gesproken
Auteur: Bram Bakker
Uitgeverij: Podium
ISBN: 978 90 5759 454 0

Bram Bakker beoogt met zijn boek “Over seks gesproken” je na te laten denken over je eigen opvattingen over seks. Hierbij wil hij aantonen dat beeldvorming een grote rol speelt bij de eigen ideeën over wat normaal is en wat niet ten aanzien van seksualiteit. Zijn uiteindelijk doel is dat we met elkaar het gesprek over seksualiteit aangaan. Een mooi streven waar ik helemaal voorstander van ben. Wel vraag ik me af of Bram Bakker zijn doelstelling bereikt met dit boek.

“Over seks gesproken” gaat via De eerste keer, en seksuele geaardheid naar diverse seksuele problemen zoals seksverslaving,  relatieafhankelijkheid en pedoseksualiteit.  Bakker houdt de toon informeel en doorspekt de informatie met eigen ideeën en meningen. Niet altijd is duidelijk waar hij een en ander op baseert. Onderzoeken doet hij af als veelal irrelevant, omdat het overschattingen of juist onderschattingen zijn. Her en der illustreert hij zijn uitspraken met praktijkverhalen van zijn jarenlange werk als seksuoloog.

Toch lijken sommige stellingen vooral uit eigen opvattingen over seksualiteit voort te komen. Aan het eind van het boek pleit Bakker dan ook voor de monogame relatie. Hij stelt dat veel seksuele problemen niet over seks gaan. Vooral moeten we werken aan onszelf en aan onze relatie (in die volgorde). Dat leidt tot betere seks. Nu zal ik dit idee zeker niet tegenspreken. het past prima in mijn eigen waarden en normen. Toch ligt daarin ook het probleem van het boek. Deze opvatting zit er zo duidelijk in vervlochten, dat je wanneer je van deze norm afwijkt, je voelt dat Bakker graag met je in gesprek gaat hierover. Ook al ervaar je het zelf niet als een probleem.

Ook is me niet altijd duidelijk wie Bakker als doelgroep voor ogen heeft. Voor de gemiddelde Nederlander zal de DSM IV (aan de hand waarvan psychiatrische problemen gediagnosticeerd worden)  nauwelijks bekend zijn. De verhandeling over  de problemen met deze indeling zullen nauwelijks helpen om seksualiteit met je partner en intimi bespreekbaar te maken. Ook het hoofdstuk over hoe menselijk de hulpverlener mag zijn, lijkt meer gericht op andere hulpverleners dan op Henk, Ingrid, Johnnie en Anita en andere lezers die op zoek zijn naar een bloeiend seksleven. Als hulpverlener (nou ja, gezondheidsbevorderaar) verwacht ik echter meer onderbouwing, met cijfers en praktijkervaringen.

Al met al zwemt “Over seks gesproken” tussen sensatie, moralisatie en een poging tot serieuze ondersteuning en de behoefte om seksualiteit weer te normaliseren en relaties te versterken.
De doelstelling van Bakker is mooi, of hij de beste manier heeft gekozen om dit te bereiken betwijfel ik echter.

Waardering:  een 8 voor het mooie ideaal, een 5 voor de uitvoering


Lees “Over seks gesproken” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *