Levende Steden – Philip Reeve

Titel: Levende Steden
Auteur: Philip Reeve
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5462 3

De Engelse Philip Reeve heeft zijn bekendheid te danken aan zijn succesvolle carrière als illustrator van kinderboekenseries. Met het spannende scifi-boek Levende steden debuteert hij als schrijver. Hoewel hij het oorspronkelijk als jeugdboek bedoelde, creëert Reeve een unieke driedimensionale wereld die ook bij volwassenen tot de verbeelding spreekt. Het boek draait om de vijftienjarige Tom Natsworthy die opgroeit in Londen. Londen is verworden tot een mobiele stad die zich op rupsbanden verplaatst door het voormalige Europa. Europa behoort tot het verre verleden van de “Ouden” en laat zich nu kennen als het Jachtveld. Reeve is de tijd vooruit en schetst met het stadsdarwinisme een wereld die 3000 jaar van ons afligt. Alle steden op wielen, het verklaart de titel van het boek: “Levende steden”.

Londen is de snelst groeiende stad die andere steden op zijn route opslokt en op denderende snelheid voortbeweegt in de richting van het Oude China. Daar ligt de nog immobiele linie van de Liga, Shan Guo, een nieuw Jachtgebied waar de burgemeester Crome van Londen op aast. Hij spant samen met de duistere historicus Thaddeus Valentijn om het geheim van MEDUSA – een oud kernwapen – te ontmantelen. Een hightech middel moet het plan van Crome mogelijk maken om de muur van de Liga om ver te werpen. Tom Natsworthy en Hester Shaw nemen het op tegen Crome en zijn rechterhand Valentijn om te voorkomen dat vele slachtoffers zullen vallen. Londen raakt verzeild in een spel van machtsvertoon waarbij het doel het middel heiligt.

Reeve is een meester in het creëren van een nieuwe wereld. De stad Londen is op een magistrale wijze beschreven. Het stads-darwinisme is spitsvondig en geniaal te noemen. Levende steden is ontsproten aan een geweldige creatieve scheppingskracht. Het is een gave die deze beginnend schrijver bezit. Hij sleurt zijn lezers mee, die door spanning gegrepen het boek niet meer aan de kant kunnen leggen. Hij laat ons klaarblijkelijk realiseren hoe flinterdun de grens tussen tekenen en schrijven is; zowel om te illustreren als te vertellen is een fantastische verbeeldingskracht nodig. Als lezer een wereld gadeslaan, die niet de onze is, maar voor onze ogen levensecht wordt, dat is pas schrijfkunst.


Lees “Levende Steden” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.