Duin, Paul van Atreides – Brian Herbert, Kevin J. Anderson

Titel: Duin – Paul van Atreides
Auteur: Brian Herbert & Kevin J. Anderson
Uitgeverij: Mynx
ISBN: 978 90 8968 017 4

Het boek “Duin” van Frank Herbert is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende boeken ooit geschreven. Het boek was zo succesvol, dat Herbert het gegeven van Duin gebruikte in een enorm aantal vervolgboeken. Maar daar waar hij in het eerste deel een hele nieuwe wereld creëerde, vol met mythologieën, culturen en ecologie, zijn de vervolgen een stuk minder indrukwekkend, omdat ze vooral voortbouwen op het fundament dat in het eerste boek is gelegd. Hij bouwde voort, maar soms was het meer “uitmelken” dan voortbouwen.

Na de dood van Frank Herbert besloot diens zoon, Brian Herbert, verder te werken aan de verzameling “Duin”-werken. Samen met Kevin J. Anderson, schreef hij het boek “Duin – Paul van Atreides”. Overduidelijk probeert de jonge Herbert een graantje mee te pikken van het succes van zijn vader. Het gebruik van het merk “Duin” is dan een voor de hand liggende stap. Een risico ook, want het is maar al te eenvoudig om het merk te vernietigen door een slecht aftreksel te leveren.Â

Bij het lezen van “Duin – Paul van Atreides” ontkom je er natuurlijk niet aan om het te vergelijken met Frank Herberts eerste boek. En in het begin van het boek valt die vergelijking niet zo goed uit. Maar, ik moet toegeven, dat is meer door vooringenomenheid dan door slechte schrijfsels. Het is immers nogal een standaard waar dit boek aan moet voldoen, en het kost tijd om de lezer te overtuigen dat Brian Herbert zijn vaders nalatenschap eer aan doet.

Het boek “Duin – Paul van Atreides” speelt zich af na de verovering van Arrakkis. Terwijl de Jihad-legers van Muad’Dib het hele bekende universum overspoelen probeert Paul Muad’Dib Atreides zo goed en zo kwaad mogelijk zijn integriteit te behouden. Je ziet hoe hij worstelt met zijn nieuwe rol als “Half-god”. We zijn er getuige van hoe rond zijn persoon een religie ontstaat en hoe hij beseft dat het steeds moeilijker wordt om het geweld van de Jihad in de hand te houden.

Ondertussen schrijft zijn wettige vrouw, prinses Irulan, dochter van de oude Keizer, aan Pauls levensgeschiedenis. Hierdoor volgen we ook wat er gebeurt is voordat het Geslacht Atreides van Caladan vertrok om het nieuwe leengoed Arrakis te exploiteren. We zien hoe Paul gevormd is door een eerdere aanslag op zijn familie en de daarop volgende oorlog. We zien grootschalige strijd, we zien integriteit en we zien hoe de voorvallen uit het verleden samenhangen met Keizer Muad’Dibs beslissingen na de verovering van Duin.

Springend tussen “heden” en verleden zien we Paul worstelen met zijn rol in de politiek van het Universum. We zien hem verscheurd worden door de lessen van zijn nobele vader enerzijds en de noodzaak om hard op te treden anderzijds. We voelen zijn vrees om te veranderen in een tiran (iets dat, blijkens de boeken die Frank Herbert zelf op Duin liet volgen een terechte angst was). En ondertussen…blijf je lezen.

Brian Herbert is een waardige opvolger van Frank Herbert, een man die laat zien dat ook hij in staat is om een complexe politieke wereld te beschrijven. “Duin – Paul van Atreides” kan zich qua verhaallijn meten met “Duin” zelf, maar mist de magie die voortkomt uit de wereld-scheppende daden van Frank Herbert. Maar als vervolg op Duin is het boek vele malen beter en plezieriger te lezen dan enkele vervolgen die Frank Herbert zélf schreef.


Lees “Duin – Paul van Atreides” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.