Frank Herbert – Duin (Dune)

Titel: Duin (Dune)
Auteur: Frank Herbert
Uitgeverij: ISBN: 0-450-01184-4
Taal: Engels (vertaald in het Nederlands)

Dune/Duin verteld het verhaal van de familie Atreides die, ver in de toekomst in een vergelegen universum, de opdracht krijgen om naar de planeet Arrakis te verhuizen, om daar de productie van de “Spice Essence” te leiden. Deze Spice is de meest waardevolle grondstof in het gehele universum en het is alleen te vinden op Arrakis. Wat de familie Atreides niet weet, is dat de Keizer van het ruimterijk een verbond heeft gesloten met de familie Harkonnen, de aartsvijand van de Atreides. Snel na aankomst op de planeet vindt dan ook de eerste aanslag plaats op de hoofdpersoon, Paul Atreides.

Niet veel later wordt er een grootscheepse aanval uitgevoerd, waarbij de hertog Leto Atreides, de vader van Paul, het leven verliest. Paul en zijn moeder, een “heks” van de orde van de Bene Gesserit, slaan op de vlucht en slagen erin onderdak te krijgen bij de lokale bevolking.

Gelukkig voor Paul Atreides zijn is er een legende over “De ene” in omloop, een legende die in de werkelijkheid ondersteunt lijkt te worden. Tijd voor Paul om ten strijde te trekken, zijn vader te wreken en en passant de planeet Arrakis te bevrijden van de overheersing door de tirannieke Harkonnens en de Keizer.

Het mooiste aan dit boek is de manier waarop alle puzzelstukjes samen passen: Herbert heeft duidelijk veel moeite gedaan om alle aspecten van de planeet goed te doordenken: van de ecologie, religie, achtergrondinformatie over de Bene Gesserit, topografie tot aan de geschiedenis van de belangrijkste adelijke families, alles hangt met elkaar samen en vormt een uitermate goed samenhangend geheel. Vaktermen, woorden uit de lokale taal en andere termen worden achterin in een klein woordenboek toegelicht. Zelfs details die in het boek niet voorkomen worden in een appendix toegelicht.,

Het boek is enkele malen verfilmd, waarvan de versie met Sting in de rol van Feyd-Rautha in Nederland het bekendste is. In de VS is ook een redelijk succesvolle TV-serie uitgekomen. Tevens zijn er bordspellen uitgekomen, alsmede een adventure computerspel, waar de speler in de huid van Paul kruipt. Het computerspel Dune II wijkt sterk af van het boek, maar heeft op de eigen manier een stempel op de moderne cultuur gedrukt: Dune II is de oermoeder van het bekende RTS-genre, strategische computerspellen waar veel geld mee wordt verdiend, en waarvan de Command&Conquer serie de meest succesvolle is.

Na het succes van het eerste deel heeft Herbert nog een groot aantal vervolgen geschreven. Deze zijn echter een stuk minder interessant en boeiend dan het eerste deel.


Duin zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.