De Rode Magneet – Bertina Mulder

Titel: De rode magneet
Auteur: Bertina Mulder
Uitgever: Paris Books
ISBN: 978 94 921 7996 8

Mars spreekt wel tot de verbeelding, de laatste tijd. De grootspraak van Elon Musk draagt daar aan bij, net zoals – een tijdje terug- geruchten over een reality show waarvan de winnaars naar Mars zouden gaan om daar hun leven op te bouwen.

Bertina Mulder gaat met dit gegeven aan de gang in haar boek “De Rode Magneet”. We ontmoeten Chris, type Bear Grylls, die na de dood van zijn reisgezel overgehaald wordt om mee op reis te gaan. We ontmoeten Li-an en Norah, en gezagvoerder Justin. Onder toezicht oog van NASA en de televisie-maatschappij bereiden zij zich voor om Mars te koloniseren. Maar onderweg gaat er van alles fout. Zoveel zelfs, dat het bijna geen toeval kan zijn. Probeert iemand de missie te saboteren? Waarom?

Spanning in het niets

“In space, nobody can hear you scream”, het is een befaamde quote, die perfect weergeeft hoe spannend het kan worden zodra je de dampkring verlaat. Bertina Mulder weet hier alleen niet op te kapitaliseren. Bij vlagen wordt het spannend, maar op de een of andere manier zakt de spanningsboog meerdere keren als een plumpudding in elkaar.

Het enige wat me gaande houdt is de titel: “De Rode Magneet”. Dat moet toch op de een of andere manier sterk terugkomen in het boek? Ergens moet er toch een ijzersterke wending komen, die terugslaat op deze rode magneet? Nou…nee. Het zal wel een beeldspraak zijn, iets over dat Mars een enorme aantrekkingskracht op ons heeft, maar de titel voegt niets toe aan het verhaal. Het zegt niets over een diepere laag (want, heel eerlijk: die ontbreekt). Dit boek had net zo goed “Ik ga naar Mars en ik neem mee…” kunnen heten.

De aanprijzingen op het achterkaft zijn, zoals dat hoort, enorm ronkend. Misschien dat het andere boek waar deze referenties naar verwijzen stukken sterker is, ik weet het niet. Maar “De Rode Magneet”, dat zichzelf een psychologische thriller noemt, is op zijn best gezegd een aardig boekje voor het slapengaan. Maar het is geen meesterwerk.

Waardering: 5/10


Lees “De Rode Magneet” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.