De Plaag – David Walton

Titel: De plaag
Auteur: David Walton
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1663 8

Ik zal nooit meer hetzelfde naar de schimmel in de badkamer kijken. Dat heeft David Walton wel bereikt, met dit boek. “De Plaag” (The Genius Plague) is het eerste boek van zijn hand dat in het Nederlands is vertaald. Wat mij betreft mogen er meer volgen.

Schimmel

In het boek maken we kennis met Paul. Hij is mycoloog (schimmelonderzoeker) en keert net terug uit de Amazone-wouden. Op de terugweg wordt zijn schip overvallen, maar hij weet het op de een of andere manier te overleven. Thuis aangekomen lijkt hij ineens een stuk slimmer.

Het is zijn broer Neil die dit het eerst opmerkt. Neil is redelijk geniaal, werkt voor de NSA, maar ineens verslaat zijn broer hem met allerlei spelletjes. En ook zijn vader, die aan Alzheimer lijdt, is ineens weer helder. Tegelijkertijd wordt de politieke situatie in Zuid-Amerika een stuk instabieler. Neil ontdekt dat er een link tussen beide ontwikkelingen is: een nieuwe, niet-eerder ontdekte, schimmel.

Wat is er aan de hand? Heeft deze schimmel zelfbewustzijn ontwikkeld? Speelt er iets anders? Is het een complot van drugdealers? Neil en zijn collega’s maken overuren, alles om de op handen zijnde wereldramp af te wenden.

Originele invalshoek

Met “De Plaag” komt David Walton met een hele nieuwe invalshoek. Althans, ik ben dit haakje in het thrillergenre niet eerder tegengekomen. Toegegeven, een originele invalshoek is niet voldoende om een geweldige thriller te schrijven (dat merk je wel wanneer je meer recensies op deze site leest), maar Walton werkt het ook nog eens geweldig uit.

Het beschikbaar komen van nieuwe informatie, waardoor de lezer langzaam begint te begrijpen wat er speelt, wordt door Walton op een perfecte manier gedoseerd. Hij brengt voldoende maatschappelijk engagement in om de plot echt tot leven te brengen, maar wordt nergens prekerig. En hij speelt met ethische vraagstukken over goed en kwaad. Gaat het om de intentie, of om het resultaat? Moeten we dat wat we kennen behouden, of moeten we het nieuwe omarmen? Walton pakt deze dingen op en speelt ermee, zonder tot een van de standaardconclusies te komen. Eerder legt hij ons de vraag voor, die we vervolgens kunnen oppakken… of niet.

“De Plaag” wordt hierdoor een boek met laagjes. Aan de ene kant is het een geweldig spannende thriller, vol onverwachte wendingen, waar iedere liefhebber van spannende boeken de tanden in wil zetten. Aan de andere kant biedt het, voor wie wil, extra diepgang.

“De Plaag” is absoluut een van de betere boeken van 2019.

Waardering: 9/10


Lees “De Plaag” zelf!


Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.