De Hongerspelen (The Hunger Games) – Suzanne Collins

Titel: De hongerspelen
Auteur: Suzanne Collins
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 978 90 003 0624 4

Het boek “De hongerspelen” van Suzanne Collins is een populair boek in het Young Adult science-fiction genre. Wegens de verfilming van dit boek en de positieve verhalen die ik zowel over het boek als de film hoorde, besloot ik het eerste deel van deze trilogie er bij te pakken.

“De hongerspelen” gaat over de 16-jarige Katniss Everdeen die in het 12e en armste district van Panem woont, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot. Katnis weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen.

Het thema van onderdrukking door een welvarend regime sprak me aan en ik was blij verrast door de sterke en diepzinnige manier waarop dit thema werd uitgewerkt. De Hongerspelen vormen een gruwelijk evenement en ik vond het prachtig en tegelijkertijd weerzinwekkend om te zien hoe de dood en leed van de 24 tributen te bezichtigen waren in een soort van reality-show. Dan sta je op het punt om mogelijk te sterven en dat wordt je ook nog eens gefilmd zodat de rest van het land kan meegenieten hoe iemand anders jou het leven ontneemt. Het thema is in ieder geval ijzersterk.

De hoofdrolspeelster Katniss Everdeen is een uitstekende “round character” met zo haar goede en slechte kanten en de auteur weet haar hoofd- en bijpersonages goed neer te zetten met een vlotte, pakkende schrijfstijl.
Het stuk waarin de Hongerspelen tot uitwerking kwam vond ik niet altijd even sterk. Het grootste deel van de tijd dat Katniss zich in de arena bevindt, weet ze zich schuil te houden terwijl de andere tributen elkaar afmaken. Prima strategie om te overleven, maar wel een beetje saai voor de lezer. Ik had graag wat meer actie gezien. Zo kwam het einde van “De hongerspelen” ook niet geheel onverwachts en dat vond ik wel jammer.

Toch is “De hongerspelen”een krachtig verhaal en een ware pageturner. Zelf ben ik in ieder geval benieuwd naar deel 2.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Hongerspelen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.