Wind! – Adriaan van Geel

Titel: Wind! 101 gedichten
Auteur: Adriaan van Geel
Uitgever: Adriaan van Geel
ISBN: 978 94 634 5353 1

Ik werd benaderd door iemand die zich afvroeg of ik misschien “Wind! 101 gedichten” wilde lezen. De eerste mail was wat vaag, met enkel een link naar GeenStijl. Met de nodige twijfel vroeg ik om meer informatie.

Prikkelend antwoord

De reactie, van de schrijver zelf, was zodanig goed geformuleerd dat ik nieuwsgierig werd. Zou het deze man wél lukken om gedichten te schrijven waarmee ik uit de voeten kon?

“Het Nederlandse landschap van poëzie kenmerkt zich momenteel door vormloos werk en door ondoorgrondelijkheid. Het aloude concept van helder leesbaar ‘vers’ in de traditie van mensen als Annie M.G. Schmidt, Wilmink en Komrij wordt niet meer bedreven. Daarmee is het lezen van poëzie verworden tot iets van een kleine groep mensen.” schrijft Van Geel over zijn werk.

Ik werd nieuwsgierig, zij het met een licht voorbehoud. Een paar dagen later ontving ik deze bundel. Ik begon voorzichtig te lezen, en werd meteen gegrepen door het eerste gedicht: toegankelijk, begrijpelijk, een eenvoudig rijmschema en zonder pretenties. Geen verheven thema’s over idealen en grootse machten, maar gewoon normale onderwerpen, zoals een stevige storm of het ochtendritueel. Zo was het gedicht “Wakker Worden” me uit het hart gegrepen:

“Toen ik wakker werd en keek
of de wereld mij beviel
dacht ik mwah want alles leek
een reflectie van m’n ziel:

grauwe bloemen in de vaas,
vale zon die zo wat veil
binnenviel en ook helaas
in de spiegel, onderwijl

een wat graviterend hoofd
met een levensnood aan koffie
en een lijf dat nog verdoofd

zich moest hijsen in het kloffie
En mijn kind. Ik dacht subtiel
dat de dag toch wel beviel”. (p.21)

Hardop lezen

De gedichten van Adriaan van Geel kenmerken zich door de toegankelijkheid en een (soms subtiel, soms direct) vleugje humor. Maar wat vooral opvalt is dat Adriaan van Geel erg goed is in het ritme. Het beste lees je zijn gedichten hard op. Al snel zul je merken dat je in een bepaald staccato of ritme vervalt. Hierdoor worden de gedichten nog krachtiger.

Of het gedicht nu gaat over koffie, columnisten, reaguurders of bedreigde politici, Adriaan van Geel schrijft helder en vermakelijk. Her en der komt zijn eigen wereldbeeld wel wat duidelijk naar voren, maar het is nooit gezegd dat schrijfsels pure vorm zonder mening moeten zijn.

Adriaan van Geel heeft me met enige moeite overtuigd zijn boek open te slaan. Maar eenmaal lezend bleef ik bladzijdes omslaan. Hij heeft het voor elkaar gekregen: er staat een dichtbundel in mijn boekenkast. En die blijft er staan.

Waardering: 8,5/10


Lees “Wind!” zelf!

Hier verkrijgbaar –

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.