Vader – Gerda Dendooven

Titel: Vader
Auteur: Gerda Dendooven
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789085421276

Enkele weken voorafgaand aan vaderdag ontvingen wij de bundel “Vader” van Gerda Dendooven. Net als in haar eerdere bundel “Moeder” is ook “Vader” een bundel gedichten over een ouder. Ditmaal, weinig verrassen, gaan ze allemaal over de vader in het gezin.

Om alvast met de deur in huis te vallen: nee, dit boek is niet echt geschikt als vaderdagcadeau. Steeds terugkerende thema’s zijn namelijk de dood van de vader en de moeizame relatie tussen vaders en hun kinderen. Als je zo een boek aan iemand schenkt, dan wek je daarmee een beeld op dat de meeste mensen bij hun ouders niet zouden willen oproepen.

Natuurlijk bevat dit boek enkele pareltjes, maar dit zijn dan veelal de oudere werken, zoals die van Vondel en Goethe. De modernere gedichten zijn allemaal een beetje verwarrend en verontrustend. Ze geven een beetje een verdraaid beeld op de wereld.

De vraag die opkomt is hierdoor wat de redacteur van dit boek heeft gedreven om juist deze teksten te selecteren. Kon ze geen positieve teksten over vaders te vinden? Of heeft mevrouw Dendooven een slechte relatie met haar ouders gehad, waardoor deze teksten haar het meest aanspreken? Want waarom wel schrijven over de moeilijke verhouding met een strenge vader, maar niet ook een tekst opnemen zoals

Er zijn wel een miljoen vaders,
en daar zitten heel veel leuke bij.
Maar de allerleukste vader,
is die vader van mij.
Je hebt grote vaders en ook hele kleine,
Hele dunne of juist een beetje dik.
Maar de allerleukste vader is de mijne,
ja, de allerleukste vader, die heb ik!

(Bron)

Kortom, het is me niet helemaal duidelijk wie deze bundel nu eigenlijk zouden moeten kopen.


“Vader” zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.