P. Kouwes – Daar schrik je toch van

Titel: Daar schrik je toch van, de eerste 1000 gedichten
Auteur:
P.Kouwes
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN:
979-90-468-0499-5
Taal:
Nederlands

P. Kouwes is een fenomeen, althans… volgens de achterflap van de gedichtenbundel “Daar schrik je toch van”. Volgens de uitgever is deze dichter wereldberoemd in Nederland door zijn wekelijkse posts op het blog GeenStijl. We kennen P. Kouwes niet, maar GeenStijl is niet geheel onbekend. Ik was benieuwd wat voor een poëzie deze blog heeft voortgebracht.

Never judge a book by its cover, is de eerste gedachte die in me opkomt als ik kijk naar de afbeelding op de frontcover: resten van een afhaalchinees. Tijd om te gaan lezen. Een moment van vervreemding maakt zich meester van me. Het moment wordt een minuut, wordt een uur. Met stijgende verbazing lees ik de schrijfsels van Kouwes. Laten we het er maar op houden dat het moderne kunst is, maar het veelvuldig gebruik van termen als kuthoer en de terugkerende zinsnede “maakte me supergeil” of iets in die trant is niet bepaald het soort literatuur waar ik erg enthousiast van wordt.

Wel moet ik toegeven dat er af en toe echt leuke vondsten tussen zitten. Zelfs lijkt er af en toe een stukje maatschappijkritiek door te breken, zoals bij het gedicht getiteld “Hemingway”:

en
daar
dames en heren
op
die
stoel
lachte hij
een keer
om
een
grapje
in
de krant

bedoelt de schrijver hier stelling te nemen tegen de af en toe belachelijke aandacht voor details uit het leven van bekende mensen? Maakt hij hier de overdreven idolisering belachelijk? Wordt de moderne trend om mensen welhaast tot goden uit te roepen hier pijnlijk onderuitgeschopt? Of is dit een gevalletje zoals beschreven in “literaire prijs”?

ik
begon
het
als
een
boodschappenlijstje
maar
ik
was
toch
bezig
dus
bedankt

 

Eigenlijk vermoed ik dat dit inderdaad het geval is.

Alles bij elkaar is dit een boek waar ik me af en toe aan heb geërgerd, af en toe heb gelachen, maar veelal nogal neutraal tegenover stond. Het past wel goed in de GeenStijl-stijl.

Laten we afsluiten met het gedicht “Afwijzing”, wat ongetwijfeld een autobiografisch karakter heeft:

helaas
zijn
uw
gedichten
geen
gedichten
succes
verder


“Daar schrik je toch van, de eerste 1000 gedichten” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.