Moeder – Gerda Dendooven

Titel: Moeder
Auteur:
Gerda Dendooven
Uitgeverij: Meulenhoff|Manteau
ISBN:
979-90-85-42070-5
Taal:
Nederlands

Een verzameling aan gedichten en allemaal gaan ze over de moeder.Maar het zijn niet bepaald gedichten die ik mijn moeder met Moederdag zou voorlezen.

In plaats van de moeders te prijzen voor al het harde werk dat ze met hun kinderen te doen hebben, beschrijven deze gedichten tot in het sarcastische toe de moeilijkheden van een vrouw met kinderen, haar dagelijks werk en haar langzame, over de jaren, verval.

Sommige versjes zijn geschreven door moeders zelf, anderen zijn door de kinderen bedacht. Zo komt de zwangere vrouw aan het woord en wat ze eigenlijk over dat ongeboren kind in haar buik denkt. Er is een hoofdstuk over de relatie tussen moeders en zoons en een over moeders en dochters.

Bij het lezen van dit boekje vroeg ik me de hele tijd af, of de verzamelaar de nadruk expres op deze “minder vriendelijke” gedichten had gelegd of of er gewoon geen mooiere gedichten beschikbaar waren. Bovenop deze, soms verbazende gedichtenselectie, zijn er de heel curiose tekeningen. Door het boek verdeeld, schijnen ze moeders schijnen te verbeelden, maar ook hier weer die negatieve, moeilijke kant van het moederschap.

Nee, deze gedichtenbundel bevat niet echt mooie gedichten, wel laten deze gedichten zien, wat het soms kan betekenen om een moeder te zijn, een levenslange opgave, vaak vermoeiend en vaak ondankbaar. Het boek is misschien nuttig om te lezen voor vrouwen die er over nadenken om aan kinderen te beginnen, maar het moederschap alleen door een roze bril bekijken.

Maar het boekje kan ook nuttig zijn voor “alle kinderen”, die hun moeder eens van een andere kant willen bekijken en wellicht wat meer respect zouden krijgen voor haar door deze gedichten.


Lees “Moeder” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.