Jack Kerouac. Verzen, schetsen, haiku’s en Blues – Joris Lenstra

Titel: Jack Kerouac, verzen, schetsen, haiku´s en blues
Auteur: Joris Lenstra
Uitgeverij: Uitgeverij Nadorst
ISBN: 978 94 903 3804 6

Jack kerouac is geboren en getogen in de Amerikaanse staat massachusetts. Toch groeide hij Franstalig op. Hij leerde pas Engels op school. Hij was goed genoeg in sport om een echte `Jock` te worden, maar hij koos een ander pad: dat van schrijver. Kerouac wordt wel gezien als de stem van de Beat Generatie. Hij overleed in 1969 aan de gevolgen van zijn voorliefde voor alcohol.

In deze verzamelbundel heeft Joris Lenstra een selectie gemaakt uit proza, haiku’s en blues-gedichten. Voor een deel betreft het stukken die nooit eerder in het Nederlands vertaald zijn. Joris Lenstra is duidelijk een grote liefhebber, getuige de openingszin van zijn inleiding: “Eigenlijk is alles wat Jack Kerouac schreef poëzie” . Verderop vervolgt hij door te vertellen hoeveel invloed Kerouac op andere schrijvers had. Zoals Hunter S. Thompson, maar ook acteur Johnny Depp zou een groot fan zijn. Lenstra stelt “In deze bundel spreekt de Koning van de Beats met een stem die openhartiger en persoonlijker is dan die in zijn romans, zo niet ook poëtischer.”

Dat klinkt veelbelovend, dus snel verder lezen. Maar dan… kom je in een zee van teksten. Poëzie? Of gewoon dronken geratel? Ik neig eerlijk gezegd wat naar de tweede optie. Nu weet ik dat je sommige teksten beter waardeert als je onder invloed bent, maar ook na een paar wijn en andere borrels blijft de diepere schoonheid die mensen in deze teksten schijnen te vinden voor mij verborgen. Het doet me een beetje denken aan mijn middelbare schooltijd, toen docenten Nederlands je verplichtten om “Grote Schrijvers” te lezen en vooral te zoeken naar de diepere betekenis. Er is niets dat het plezier in lezen zo kan vergallen als het per sé moeten “leren waarderen” van een stijl.

Kerouac was ongetwijfeld van groot belang voor de Beat-generatie. En hij was vast ook een inspiratiebron voor velen na hem. Maar de Beat-generatie is niet voor niets voorbij. En ook de door hem geïnspireerde hebben er hun eigen draai aan gegeven. Ik vind het in ieder geval helemaal niets.

Waardering: 2/10


Lees “Jack Kerouac. Verzen, schetsen, haiku’s en blues” zelf!

– Helaas, niet meer verkrijgbaar –

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.