De Waan en Zin van het Bestaan – Jacobus Bos

Titel: De Waan en Zin van het Bestaan
Auteur: Jacobus Bos
Uitgever: Wereldbibliotheek
ISBN: 978 90 284 2784 6

Waar “Achter de Façades van Parijs” het eerste boek was dat ik toegestuurd kreeg om te recenseren, is “De Waan en Zin van het Bestaan” de eerste dichtbundel die ik recenseer. Sterker nog, het is de eerste dichtbundel die ik heb gelezen. Hoe lees je een dichtbundel? Af en toe een gedicht lezen of lees je het als een boek in één ruk uit? Lees je het eigenlijk überhaupt wel op volgorde? Ik concludeerde dat ik het gewoon als boek zou gaan lezen. Aangezien ik geen idee had wat de inhoud was van alle gedichten, kon ik geen gedicht uitzoeken dat paste bij mijn stemming. Af en toe een gedicht lezen om er vervolgens over na te denken leek mij wel een leuk idee. Echter wist ik aan het begin nog niet of de gedichten van Jacobus Bos mij tot denken zouden gaan zetten. Uiteindelijk heb ik het boek dus in één keer uitgelezen en is dit wat ik er van vond!

De flaptekst

Voor mij was de flaptekst al meteen heel speciaal. “Tussen de twee uitersten van de tijd, geboorte en dood, staat een man die meer dan eenzaam is. Zo’n man die met een pistool in de zak van zijn jas langs de waterkant doolt nadat hij zijn vriendin heeft gedood en zich geen raad weet zonder haar.” Dit gaf mij aan dat gedichten niet per sé een vrolijke toon of betekenis zouden hebben. Ook de titels van de verschillende delen waarin “De Waan en Zin van het Bestaan” is opgedeeld voorspellen niet veel vrolijks. Wel vroeg ik mij meteen af of de titel samen ook een gedicht vormen. “Wat geheim is blijft geheim. De lust tot leven. Het wilde geheugen. Niemand waakt over hem. Tot het tegendeel is bewezen.” Nergens staat dat deze titels ook maar enigszins met elkaar te maken hebben en toch vermoed ik door de reputatie van Jacobus Bos, dat overal iets achter zit. Zo dus ook deze deeltitels.

Poëzie zonder rijm

Ik vond het ontzettend kinderachtig van mijzelf, maar het eerste wat opviel was dat de gedichten niet in rijm stonden. Op mij zijn gedichten met rijm altijd meer binnen gekomen. In eerste instantie, omdat je ze beter kunt onthouden. In tweede instantie moeten metaforen wel heel erg goed zijn, willen ze mij zonder rijm een “poëtisch” gevoel geven. Desalniettemin was ik direct onder de indruk van een prachtige passage uit één van de eerste gedichten in de dichtbundel. “Hij sluit zijn hand om de mijn. Alsof wij armworstelaars zij. De man die ik had willen worden. Maar daar de kracht niet voor had.” Dit is zo beeldend opgeschreven, dat het gedicht mij meteen aan het nadenken zet. Echter kwam deze passage voor mij vrij onverwacht, wat ook weer terug te leiden valt naar het ontbrekende rijmschema. Wanneer er een rijmschema is, voel je het gedicht vaak al een bepaalde richting ingaan, omdat het aantal zinnen dat kan volgen beperkt wordt door het rijmschema.

Een andere zin die ik heel erg mooi vond was “Niet iedereen is de kapitein van zijn ziel”. Ondanks dat ik deze zin prachtig gevonden vind, zegt het iets dat ik deze zin wel heb onthouden, maar niet meer weet waar het op sloeg binnen het gedicht. Blijkbaar wist dit mij dus minder te raken.

De Waan en Zin van het Bestaan

De titel van het boek vind ik erg goed gevonden. Van tevoren verwachtte ik dat deze titel op de gehele bundel zou slaan. Er bleek echter ook een gedicht in de bundel te zijn die deze naam droeg. Dit was een mooi gedicht, maar wat mij betreft niet zo mooi als de titel doet vermoeden. Sowieso bevatte de bundel ontzettend veel metaforen waar ik niets van begreep. Zo vond ik een gedicht erg mooi en zelfs spannend beginnen. Jacobus Bos gebruikt vervolgens in de laatste strofe “In het oog van een verkouden kameel”. Nu heb ik van poëzie geen kaas gegeten, voor deze zin ben ik echt te nuchter. Wat bedoelt hij hiermee? Ik heb het proberen op te zoeken en lang naar een diepere betekenis gezocht. Uiteindelijk heb ik niets kunnen vinden. Dit soort zinnen frustreren mij. Er is niets mooiers dan een goed gevonden metafoor, maar je kunt er ook in doorslaan. Mogelijk is dit mijn gebrek aan poëtische kennis, maar voor mij was dit bij veel gedichten een afknapper.

Al met al heb ik wel genoten van de gedichten, want door enkel al een paar mooie strofes te lezen, heb je weer genoeg denkstof voor de komende tijd.

Beoordeling: 7/10


Lees “De Waan en Zin van het Bestaan” zelf!


Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.